НачалоБългарияРумен Радев: Министерският съвет да не се крие зад депутатите за Северна...

Румен Радев: Министерският съвет да не се крие зад депутатите за Северна Македония

Моите очаквания са въпросите за властта не трябва да изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, а той е ясен. Това заяви в Пловдив .

Той акцентира върху няколко много важни неща за РСМ.

Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция – че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС, припомни Румен Радев.

Президентът призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

Трябва да е ясно, че този процес се базира на два важни документа – първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. Вторият е двустранният проол, който е наш ангажимент и се залага о неразделна част от преговорната рамка.

Радев уточни, че подкрепя френското предложение като преговорна рамка, но то зависи от двустранния протокол.

Към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес, смята ът.

Той призова отговорните институции да залагат липсващите аргументи в двустранния протокол.

Призовавам да не се крие зад Народното събрание – той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока.

Държавният глава открива Национална конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Форумът се организира по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и е посветен на преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО