Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от ПП-ДБ

Рекламирай в beZpartien.bg

Днес от 15:00 часа държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Това съобщиха от прессекретариата на президента. 
Първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно вчера, след като парламентът гласува решението с 226 гласа „за“, без „против“ и един „въздържал се“ (от ПП-ДБ).
От ПП-ДБ отправиха предложение за втория мандат към ГЕРБ-СДС – да бъде реализиран като национален, общ с ГЕРБ-СДС и да има взаимноприемлива кандидатура за министър-председател, излъчена от ГЕРБ-СДС. При отказ, ще смятат, че са изпълнили задълженията си и ще върнат неизпълнен мандата на президента, обясни съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Очакваме официален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента, допълни Атанасов.
Официалният отговор от ГЕРБ-СДС дойде и от коалицията заявиха, че „ГЕРБ-СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат, нека българските граждани чрез избори решат кой и как трябва да управлява България“.
Ако от ПП-ДБ изпълнят заявката си и върнат неизпълнен втория мандат, президентът Румен Радев трябва да връчи трети мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок. Ако не бъде постигнато съгласие за образуване на правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Служебен премиер се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, гласи Конституцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *