Русенци са все по-запознати как да контролират кръвното си налягане, отчетоха организаторите на кампания по предпазване от хипертония

Повече от 100 жители на Русе се включиха в кампанията „Май – месец за мерене“ на Българската лига по хипертония, съобщи за БТА нейният координатор Мария Янева. 
Тя добави, че по-голямата част от тях са показали, че се държат по-отговорно към своето здраве. Има обаче и хора, които не знаят достатъчно за факторите, влияещи върху кръвното налягане. 
Янева уточни, че инициативата протича за 18-а поредна година в над 100 държави. Русе е 16-ият град в България, в който хората имаха възможност да проверят своето кръвно налягане и да получат съвети как да го контролират в безопасни граници. Надсловът на тазгодишната акция, която Българската лига по хипертония осъществи в крайдунавския град със съдействието на Общината и местната организация на Българския Червен кръст, е „Измерване, което спасява живот. Твоя“. 
По данни на Българската лига по хипертония, в страната ни сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. 
„Не са много случаите, в които регистрирахме екстремно високи стойности на кръвното налягане при хората, които се включиха в кампанията в Русе. Повечето от тях показаха разбиране и си следяха показателите. Имаше и такива, които са на терапия, но все още стойностите им са леко високи. Тях ние насочихме към консултация с личния лекар или специалист“, съобщи Мария Янева. 
Влияние върху тези стойности оказват и големите амплитуди в температурите. Дежурните хидрометеоролози съобщиха за БТА, че на прага на летния сезон през последните три дни в Русе са измерени максимални температури над 32 градуса. В събота са регистрирани рекордните за 1 юни 34,5 градуса. 
„Правилата са в най-топлите часове да се осигури достатъчно почивка на сянка. Трябва да има и достатъчен прием на течности. Това означава вода, а не подсладени безалкохолни или алкохолни напитки“, каза още Янева. 
Тя добави, че в рамките на кампанията на всички хора се обяснява и за влиянието върху здравето на тютюнопушенето и приема на алкохол – от една страна, и спортната активност и правилното хранене – от друга. 
„Приемът на сол се оказа, че е голям проблем в България. Продуктите, които се продават в магазините са с високо съдържание на сол. Самият вкус на хората е такъв, а това оказва много голямо влияние върху стойностите на артериалното налягане“, коментира Янева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари