НачалоСвятРусия: ЕС разпространява пълни лъжи

Русия: ЕС разпространява пълни лъжи

заяви днес, че Западът разпространява лъжи за причините за глобалната продоволствена криза, която според Москва се подклажда от санкциите, наложени на Русия от Съединените щати и Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Освен та и опустошението, посеяни от руса инвазия, войната и опитът на Запада да осакати руската като наказание доведоха до покачване на те на зърното, олиото, тора и енергията.

Говорителят на руското външно министерство, Мария Захарова, каза пред репортери в Москва, че е разтревожена от многократните западни изявления, че Русия е виновна за световната продоволствена криза.

„Това е лъжа – подобни обвинения са пълни лъжи“, каза Захарова. „Значи Западът може да достави всички тези оръжия на , но по някаква причина нищо не може да бъде изнесено от Украйна?“

Съединените щати и членовете на Европейския съюз, които доставят оръжие на Украйна, обвиниха Русия, че подклажда продоволствена криза, като предотвратява износа на зърно от Украйна – което представлява около една десета от световния износ на пшеница.

Украинският , Володимир Зеленски, предупреди на 9 юни, че милиони хора могат да умрат от глад заради руската блокада на черноморските пристанища на Украйна, която според него е оставила света „на ръба на ужасна продоволствена криза“.

Русия и Украйна са два от най-важните производители на селскостопански си в света. Русия е най-големият износител на пшеница в света след Европейския съюз, докато Украйна е най-големият износител на слънчогледово семе в света.

И двете играят голяма роля на пазарите на ечемик, царевица и рапица, докато Русия е един от най-големите износители на торове в света.

„Западните санкции“, каза Захарова, „насочиха селскостопанските пазари към ръба на пропастта, като нарушиха системите за плащане, корабоплаването и застраховката, което предотврати много руски износ на храни и торове.“

„Нелогично е – от една страна Европейският съюз казва, че се създава заплаха за глобалната продоволствена сигурност, но в същото време блокират пътищата за доставка на стоки до себе си на собствения си континент“, каза Захарова.

Президентът, Владимир , и руските официални лица не използват думите „война“ или „инвазия“. Те определят действието като „специална военна “, насочена към предотвратяване на преследването на рускоговорящите в Източна Украйна.

Еритрея, Армения, Монголия, Азербайджан, Грузия, Сомалия, Беларус, Турция, Мадагаскар, Ливан, Египет и Пакистан зависят от Русия или Украйна за повече от 70% от вноса си на пшеница през 2021 г., според данните на ООН.

Монголия, Казахстан, Молдова, Сърбия, Хондурас и Гана разчитат на Русия за 50% или повече от своя внос на торове през 2021 г., според данните.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО