НачалоСвятРусия: МКС е технически неизправна, ще изстреляме собствена космическа станция

Русия: МКС е технически неизправна, ще изстреляме собствена космическа станция

Международната космическа станция (МКС) е опасна и неподходяща за цели, заяви руският космически ръководител в четвъртък, доо Москва продължава плановете си да усне а и да я своя собствена станция, предаде Ройтерс.

Юрий Борисов, ръководител на агенция Роскосмос, каза, че масовите повреди на оборудването и стареещите части застрашават безопасността на екипажа на 24-годишната станция.

МКС беше рядка област на сътрудничество между Съединените щати и , дори когато дипломатическите връзки се влошиха.

Но откакто Русия нахлу в през февруари и беше подложена на порой от западни санкции, тя стана по-решителна да напусне и да изстреля своя собствена космическа станция след 2024 г.

„Технически МКС е надхвърлила всичките си гаранционни срокове. Това е опасно“, каза Борисов. „Започва лавинообразен процес на отказ на оборудването, появяват се пукнатини.“

Той каза, че руската станция ще обикаля Земята около полюсите, което ще ѝ позволи да погледне отвисоко много повече от огромната територия на Русия и да събере нови данни за космическата радиация.

МКС беше изстреляна през 1998 г. и е заета непрекъснато от ноември 2000 г. в рамките на ръководено от Америка/Русия партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски държави.

Миналия месец Борисов разкри модел на планираната от Русия станция, като каза, че ще са отворени за сътрудничество с „приятелски страни“.

Борисов, бивш вицепремиер с отбранителен опит, каза, че западните санкции срещу руската космическа индустрия са разрушили перспективите за по-нататъшно сътрудничество.

Сега Москва се взира в Китай и други „приятелски страни“, с които да си сътрудничи.

По-специално, Борисов каза, че Русия „търси как да взаимодейства с нашите най-близки колеги, преди всичко с Китай“, за обединяване на усилията за изследване на Луната и дълбокия космос.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО