НачалоСвятРусия насочва енергоносителите си към Азия

Русия насочва енергоносителите си към Азия

е изпратила значително повече петрол и въглища на Индия и Китай през лятото в сравнение с началото на годината, доо европейските страни, които традиционно разчитаха на руската енергия, намалиха рязко покупките ѝ в отговор на войната в , се казва в доклад, публикуван във вторник, предава Associated Press.

Центърът за изследване на та и чистия въздух каза, че Русия е получила около 158 милиарда евро приходи от продажбата на нефт, природен газ и въглища от февруари до август, повече от половината от които – за около 85 милиарда евро – са изнесени в Европейския съюз, цитира .bg.

В рамките на ЕС Германия остава най-големият вносител, купувайки изкопаеми горива от Русия на стойност 19 милиарда евро през последния шестмесечен период.

Най-големият вносител в световен мащаб обаче е Китай, който е купил руска енергия на стойност 35 милиарда евро, каза базираната в Хелзинки група.

Докато приходите на Русия са се увеличили, общият обем на износа е спаднал с 18% в сравнение с момента, когато страната нахлу в Украйна, се казва в доклада.

ЕС намали вноса си от Русия с 35% от началото на войната, като руските въглища вече са забранени в 27-членния блок и спирането на продажбите на петрол трябва да влезе в сила в края на годината.

Самата Русия рязко намали потоците на природен газ към ЕС, като тази седмица Кремъл заяви, че те няма да бъдат възобновени, освен ако санкциите на Запада не бъдат премахнати.

Министърът на та на Германия Роберт Хабек призна в понеделник, че страната му не очаква повече вносът на газ от Русия да се възобнови.

Министърът на външните работи Аналена Бербок заяви във вторник, че миналите покупки на евтин руски газ са в историята за сметка на националната сигурност на Германия – аргумент, който предишните правителства в Берлин твърдо отхвърляха.

„Доскоро имаше фалшиви технически причини; сега управляващите в Кремъл намекват за нашите санкции като цяло, като измислят пречки за на по-нататъшните доставки на газ“, каза Бербок в реч пред германски дипломати и представители на бизнеса в Берлин. „Трябва да заявим това много ясно: няма да се поддадем на това изнудване.“

Междувременно Индия и Китай са внесли значително повече въглища и суров петрол от Русия през юли и август, отколкото през февруари и март, според доклада на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Групата каза, че износът на изкопаеми горива е допринесъл с около 43 милиарда евро за федералния бюджет на Русия, в сравнение с независими оценки, че войната досега е струвала на руската държава еквивалента на 100 милиарда евро.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО