НачалоСвятРусия остро осъжда "милитаризацията" на Япония

Русия остро осъжда „милитаризацията“ на Япония

обвини Япония в четвъртък, че се отказва от водената с десетилетия пацифистка и предприема „необуздана милитаризация“, в отговор на отбранителния план на стойност 320 милиарда долара, обявен от премиера, Фумио Кишида, миналата седмица, предава Ройтерс.

„Може ясно да се види, че Токио е поел по пътя на безпрецедентно натрупване на военна мощ, включително придобиването на ударен потенциал“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Планът на Кишида предвижда удвояване разходите за отбрана до около 2% от брутния вътрешен продукт за пет години и ще постави Япония на трето място в света по военен бюджет след Съединените щати и Китай.

Той отразява загрижеността на Япония, че инвазията на Русия в създава прецедент, който ще насърчи Китай да атакува Тайван.

„Това е откровено отхвърляне от администрацията на Кишида на мирното развитие на страната, упорито декларирано от предишни поколения политици, и връщане към релсите на необузданата милитаризация“, се казва в руското изявление, цитира .bg.

Русия заяви, че подобен ход „неизбежно ще провокира нови предизвиелства пред сигурността и ще доведе до увеличаване на режението в Азиатско-тихоокеанския регион“.

Отношенията между Токио и Москва от десетилетия са засенчени от неразрешен спор за Южните Курилски острови, завзети от съветските войски от Япония в края на Втората световна война.

Отношенията между двете страни се сринаха още повече, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, което накара Япония да се присъедини към своите партньори от Групата на седемте (Г-7) в налагането на санкции на Москва.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО