НачалоБизнесРусия отвори отново пазара си на облигации за инвеститори от "невраждебни" държави

Русия отвори отново пазара си на облигации за инвеститори от „невраждебни“ държави

Московса борса частично отвори за чуждестранни инвеститори от определени „приятелски“ държави, след като спря да предлага подобни услуги за почти шест месеца, откакто започна войната в , съобщиха световните агенции.

От 15 август Московската борса предоставя на клиенти нерезиденти „от държави, които не са враждебни“, както и на нерезиденти, чиито крайни бенефициенти са руски юридически или физически лица, да извършват трансакции на пазара на облигации. Това посочи борсата на своя уебсайт.

Възобновяването на борсовите операции обаче няма да обхване клиенти от „неприятелски“ държави, които остават обект на капиталов контрол, който забранява на чужденци да продават или събират плащания по местни ценни книжа. Групата, в която попадат т.нар. „неприятелски“ държави включва много държави – от страните членки на Европейския съюз до Канада и Япония, като те представляват около 90 на сто от общите чуждестранни портфейлни инвестиции в към миналата година, припомня Би Би Си.

Руските депозитари, които в момента държат разписки ще ги отпишат от сметките на притежателите и вместо това ще кредитират акциите на руски емитенти. Целият процес ще отнеме до три седмици, информира Руската централна банка, цитирана от телевизия Евронюз.

„Депозитарните разписки започват да се преобразуват в акции от днес, което може да създаде свръхпредлагане и да затрудни ръстовете на фондовия пазар“, казаха анализатори от „Промсвязбанк“, прогнозирайки спад на московския борсов индекс MOEX под 2100 пункта.

По-рано през месеца ът Владимир забрани на някои чуждестранни банки и енергийни компании да уснат руския си бизнес, пише Блумбърг. Друг указ пък позволи на руски кредитори със замразени авоари в чуждестранни валути да спрат операции с корпоративни клиенти в тези валути. Също така руският суверенен фонд вече може да инвестира във валутите на страни като Китай, Индия и Турция, след като санкциите блокираха придобиването на евро и .

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО