НачалоСвятРусия принудително транспортира украински граждани

Русия принудително транспортира украински граждани

От началото на войната насилствено премества украински граждани в окупираните територии или в Русия. Human Rights Watch (HRW) отбелязва в доклад от 1 септември, че подобни действия представляват сериозно нарушение на законите на войната, равносилно на военни престъпления. Основното от доклада на правозащитната организация е представено от Руса служба на Би Би Си.

Според доклада повечето украински граждани, живеещи в Мариупол и Харковска област, са транспортирани принудително. Руските власти са използвали натиск, за да принудят украинците да отидат в окупираните територии или в Русия, заявявайки, че нямат друг избор.

Жителите на Мариупол, които са разполагали със собствен транспорт или за организиране на транспорт, са имали възможност сами да пътуват до контролираната от територия. Останалите е трябвало да разчитат на организирани от Русия автобуси за евакуация и след това да преминат през процес на филтрация. По време на бягството от Мариупол много украинци са били принудени да преминат през райони на ожесточени боеве, обстрели, осеяни с трупове улици, а след това и много контролно-пропускателни пунктове на руската армия, където бяха претърсвани и разпитвани многократно.

Изпратените в Русия или окупираните територии са били принудени да преминат през процес на филтрация и няколко разпита. По своя мащаб и систематичен характер процесът на филтрация е наказателен и обиден, отбелязват от HRW. По време на този процес руските власти са събирали лични и биометрични данни от украинците, копирали са всички данни от телефона, преглеждали са личната кореспонденция и акаунтите в социалните мрежи.

Тези, които не са преминали процеса на филтриране – поради възможни подозрения за връзки с украинската армия – са изпратени на територията на ДНР. Оттогава за много от тези хора няма никаква информация.

Жителите на някои украински селища в източната част на Харковска област, граничеща с Русия, също са били принудително отведени в Русия. Става дума за населените места Липци, Руска Лозовая и Тернов. 70-годишен мъж от Руска Лозовая е разказал, че руските военни са му казали в опит да го убедят да усне дома си: „Ти си живял с нас, така че ако дойде украинската армия, ще те накажат“, каза той .

Много от тези, които са дошли в Русия, се били разделени от семействата си, тъй като хората са били изпращани в различни части на Русия.

Освен това в Русия някои украинци, с които са се свързали от HRW, е трябвало да подпишат документи, в които се посочва, че са били свидетели на военни престъпления, извършени от украинските сили.

Руският Владимир вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност и вероятно това е начало на продължителна за русифициране на Украйна. На това обръща внимание в доклада си Институтът за наблюдение на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Ръководителят на руската федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори за създаването на „адаптационни центрове“ за „мигрантите“, живеещи в Русия. Баринов съобщава, че с разрешението и подкрепата на Путин работи по програми в някои пилотни региони, за да гарантира, че „мигрантите“ в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони, за да не се допусне „мигрантите“ да попаднат „социална изолация“ в Русия. Кои са самите пилотни райони не се уточнява.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО