НачалоСвятРусия с огромни приходи от изкопаеми горива

Русия с огромни приходи от изкопаеми горива

е спечелила 158 милиарда евро от износ на изкопаеми горива през първите шест месеца на войната, възползвайки се от високите им , се казва в доклад на независим изследователски център, публикуван днес, предаде Франс прес, цитирана от . В доклада се призовава за по-ефективни санкции срещу Москва.

Нарастващите цени на изкопаемите горива означават, че настоящите приходи на Русия са доста по-големи от тези през предходните години, въпреки намалението на обемите за износ, се подчертава в доклада на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), базиран във Финландия.

Цените на газа скочиха до исторически равнища в , доо тези на петрола нараснаха рязко в началото на войната, преди наскоро да спаднат.

„Смята се, че износът на изкопаеми горива е налял 43 милиарда евро в руския федерален бюджет, помагайки за финансирането на военни престъпления в “, са изчислили авторите на доклада.

Тези числа се отнасят за първите 6 месеца на войната, последвала нахлуването на Русия в Украйна, или за периода 24 февруари-24 август.

За този период CREA заключава, че най-големият вносител на руска енергия от изкопаеми горива е Европейският съюз (на обща стойност 85,1 милиарда евро), следван от Китай и Турция.

ЕС реши да наложи постепенно ембарго върху вноса на нефт и петролни продукти. Общността освен това вече сложи край на покупките на въглища, но руският газ, от който е силно зависима, за момента не е засегнат.

Изследователският център обаче смята, че европейското ембарго върху въглищата, наложено на 10 август, вече дава плодове, като от този момент нататък руският износ е спаднал до най-ниските си нива от инвазията в Украйна насам. „Русия не успя да намери други купувачи“, пишат авторите на доклада.

Според изследователите, трябва да бъдат въведени „по-строги“ правила, за да не се допусне руският нефт да навлиза на пазари, на които се предполага, че е забранен. В момента е твърде лесно западните санкции да бъдат заобикаляни, пише в доклада.

ЕС трябва да забрани използването на европейски кораби и пристанища за транспортиране на руски петрол до трети страни, смятат експертите. Обединеното кралство също е призовано да забрани участието на своя застрахователен сектор в такъв международен транспрот.

Държавите от Г-7 решиха в петък „спешно“ да поставят таван на цената на руския петрол. това е сложен механизъм, който трябва да бъде въведен, за да нанесе нов удар върху енергийните печалби на Москва, отбелязва АФП.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО