НачалоСвятРуската администрация иска режим на тишина около АЕЦ Запорожие

Руската администрация иска режим на тишина около АЕЦ Запорожие

Появи се първият отговор от руска страна на призивите на световната общност и западните страни да изтегли войските си от зоната около Запорожа атомна електроцентрала.

Отговорът идва от администрацията на Запорожка област в изявление, публикувано в агенция Новости. Руските представят тази администрация като нещо автономно и самостоятелно от Кремъл. Прави впечатление, че изявлението не е публикувано в ТАСС и Интерфакс, поне към 8 часа българско време.

„Ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали“, цитира РИА Новости думите на Владимир Рогов от Главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожка област.

Мисля, че това ще отрезви главите на украинските националисти, които шантажират и излагат целия свят на риск от ядрена с обстрела си„, казва още Рогов.

Новости припомня думите на постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката атомна електроцентрала, предложена от генералния секретар на ООН, ще я рави по-уязвима, който обясни, че руските войски „охраняват“ централата включително от терористи.

АЕЦ е разположена на левия бряг на река Днепър, близо до Енергодар. Тя е най-голямата по брой енергоблокове (шест) и най-мощната атомна електроцентрала в .

Руските войски влязоха в централата още в първите десет дни след навлизането на руската армия в .

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат „операции под чужд флаг“ и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО