НачалоСвятРуските сили предлагат временно спиране на огъня около Запорожката АЕЦ

Руските сили предлагат временно спиране на огъня около Запорожката АЕЦ

Руските сили, които са окупирали Запорожа ядрена централа, предлагат временно спиране на огъня. Това стана ясно от изявление на военно-гражданската администрация на окупационните сили, пише .

„Вместо демилитаризация на зоната около ядрената централа, ООН и върховният представител на ЕС за външната трябва да обсъждат спирането на огъня там“ – тези думи на Владимир Рогов от руската администрация на Запорожска област цитира държавната руска агенция РИА.

От седмица Москва и Киев взаимно се обвиняват, че обстрелват атомната централа в Енергодар. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасността от ядрена и призова за демилитаризация на зоната около АЕЦ Запорожие.

Незабавно изтегляне на руските войски от станцията поискаха всички държави от ЕС и други западни страни начело със Съединените щати. Според тях това ще позволи на Международната агенция за атомна енергия да извърши та си.

Британското разузнаване твърди в днешния си анализ, че Москва редва в подготовката за провеждане на референдум за присъединяването на Донецка област към Руската федерация, макар датата все още да не е обявена. Вашингтонският Институт за изследване на войната коментира, че руските окупационни власти продължават усилията си да засилят контрола върху окупираните територии чрез различни мерки като въвеждане на рублата и събиране на данни от гражданите, които да улеснят провеждането на реферндум.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО