НачалоСвятРуските власти отнеха лиценза на "Новая газета"

Руските власти отнеха лиценза на „Новая газета“

Властите в нанесоха нов тежък удар върху опозиционните в страната, които след началото на войната в през февруари или прекъснаха работа, или бяха раво закрити, предаде .

Днес едно от московските илища постанови, че се отнема лицензът на вестника, основан през 1993 година със та от Нобеловата награда за мир на покойния вече бивш съветски Михаил Горбачов.

Съдът отне лиценза на „Новая газета“, приемайки аргументите на регулатора – „Роскомнадзор“ – че през 2006 година не са депозирани официално документи за промени сред собствениците на изданието.

Главният редактор Дмитрий Муратов – от миналата година също нобелист за мир – нарече решението политическо:

„Това решение няма никакво законово основание. Съдят ни за това, че преди не сме предали някакви документи. Очевидно е за всички. Ясно е и какъв ще бъде резултатът от обжалването. Въобще – мисля, че присъдата вече е написана. Остава само да я произнесат“.

„Новая газета“ плати през годините тежка политическа цена за независимостта си. Шестима журналисти и сътрудници на изданието бяха убити заради работата си, включително Анна Политковска.

Вестникът спря да излиза още през март в Русия. Впоследствие беше създаден негов клон на територията на Европейския съюз. В Русия обаче няма пряк достъп до съдържанието му.

В друг руски съд днес на 22 години затвор беше осъден бившият репортер от вестниците „Комерсант“ и „Ведомости“ Иван Сафронов. Той беше арестуван през 2020-а по обвинение, че е разкрил държавни тайни на представители на чужди правителство, а именно на чешкото разузнаване – за продажби на руско оръжие в Близкия из.

Русия обяви днес, че налага санкции на две холивудски звезди – Шон Пен и Бен Стилър – заради публичните им критики срещу руските военни действия в Украйна. Санкциите означават забрана двамата актьори да влизат в Русия, замразяване на техни авоари там – ако има такива, и забрана руски граждани да влизат в бизнес отношения с тях.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО