НачалоСвятРуският посланик в ООН нарече "несериозна" идеята за демилитаризация на Запорожката АЕЦ

Руският посланик в ООН нарече „несериозна“ идеята за демилитаризация на Запорожката АЕЦ

Руският посланик в ООН нарече „несериозна“ идеята за демилитаризация на Запорожа атомна електроцентрала, предаде .

Ситуацията около украинската централа се обсъжда в Съвета за сигурност на ООН.

„Ако я демилитаризираме, украинците тутакси ще влязат в централата, а ние я пазим,“ каза Василий Небензя.

Нов призив за демилитаризация на разположената в южна централа отправи тази вечер генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Пред участниците в Съвета за сигурност, сред които е и Небензя, Гутериш поиска „като първа стъпка“ руските и украинските войски да се задължат да не не нанасят удари нито към, нито откъм атомната централа. „Втората стъпка“ ще е споразумение за „демилитаризиран периметър“.

Конкретно това ще включва ангажимент на руското командване да изтегли всичките си войници и снаряжение и обещание на украинските войски да не навлизат във въпросния периметър.

В доклад по-рано днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси препоръча създаване на „защитна зона“ около Запорожката централа.

В доклада бяха констатирани редица поражения по сгради за ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, както и в близост до самите реактори на Запорожката централа, а също така недостига на персонал и постоянния стрес на те, който увеличава риска от човешка грешка.

Гроси изрази готовност да започне незабавно преговори за създаване на „защитна зона“ и прекратяване на боевете в района.

В това време руската и украинската страна си размениха за пореден път обвинения за артилерийски обстрел по атомната централа и близкия град Енергодар. В града, разположен до енергоблокове с обща мощност от 6 гигавата, няма заради бойните действия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО