НачалоСвятРуското оръжие зависи от вносни технологии

Руското оръжие зависи от вносни технологии

Британса изследователска група Conflict Armament Research (CAR) изследва електронни платки от различни руски военни системи и стигна до извода, че в тях се използват много чужди компоненти, съобщава кореспондент на Би Би Си.

Това е вторият доклад на групата по тази тема. Първият е изготвен през май 2022 г. Настоящият документ е съставен въз основа на материали, които те са проучили от 12 до 16 юли в . Те са изследвали оръжия, използвани по време на руско-украинския конфликт, цитира .bg.

Според доклада, този път експертите са изследвали бордовете на сателитните навигационни системи на крилатата ракета 3M14 от комплекса „Калибър“, управляемата ракета 9M544, високоточната авиационна ракета Х-59 и Х-101 крилата ракета, също с въздушно базиране. Освен това са изследвали части от руски хеликоптер Ка-52.

Според експертите към днешна дата те са идентифицирали 650 уникални артикула от 144 неруски производители.

Много от тези компоненти са произведени след 2014 г., когато започна конфликтът в Източна Украйна и когато започнаха да се налагат санкции срещу . Някои части са произведени през 2021 г.

В доклада се казва, че Русия до голяма степен зависи от доставката на сравнително малък брой специфични технологии за производство на модерни оръжейни системи, които се използват по време на нахлуването в Украйна.

Експертите смятат, че Русия е разчитала на стабилни доставки на такива части от Азия, и Америка. В същото време групата не разкрива имената на компаниите доставчици, докато не им изпрати официални запитвания.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО