РЗИ – Стара Загора организира безплатни изследвания за туберкулоза в областта

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора организира безплатни прегледи за туберкулоза в областта, съобщават от пресцентъра на здравната организация. Те ще се осъществят от днес до 25 юни и са част от дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 година. 
В Специализираната болница за активно лечение за пневмофтизиатрични заболявания в Стара Загора всеки ден от 7:30 до 13:30 часа ще се осъществява диагностика за туберкулоза с проба „Манту“, попълване на анкетни карти за скрининг на риска от туберкулоза и извършване на допълнителни изследвания при необходимост. 
На 18 юни РЗИ – Стара Загора съвместно със Специализираната болница за активно лечение за пневмофтизиатрични заболявания и неправителствената организация „Свят без граници“ организира скрининг за туберкулоза и в община Мъглиж. Той ще се осъществи чрез проверка за туберкулинова чувствителност и бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи или на хора, имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза.
На 24 юни в общежитията на затвора в Стара Заора ще има проверка за туберкулинова чувствителност, бързи тестове за СПИН и хепатит С на желаещи – лишени от свобода и персонал, имащи рискови фактори за заразяване, а на следващия ден мобилен екип от РЗИ, съвместно с НПО „Свят без граници“ ще осъществи скрининг и в ромската махала на Раднево. 
Всички, които желаят да проверят своята туберкулинова чувствителност чрез провеждане на проба „Манту“, могат да го направят в Регионалната инспекция на 19 юни в часовете от 14:00 до 16:00 часа. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИНкъм инспекцията от днес до 21 юни се предоставят анкети за скрининг на риска от заболяване с туберкулоза на всички посетители на кабинета, след което, ако е необходимо, те ще бъдат насочвани за консултации и допълнителни изследвания. 
Прекратяването на епидемията от туберкулоза до 2030 година е сред здравните цели на ООН за устойчиво развитие. Навременно откриване и правилна диагноза са сред предизвикателствата пред здравния сектор, напомнят от РЗИ – Стара Загора. Заболяването присъства във всички страни и възрастови групи, но е лечима и предотвратима. Заболеваемостта в България за 2023 г. е 13,5 на 100 000 население, като регистрираните хора с туберкулоза са 881. През 2022 г. техният брой е 792, като се запазва тенденцията случаите при мъжете да са повече от тези при жените. В област Стара Загора през 2022 г. са установени 19 случая, а през 2023 г. – 16.
Както БТА съобщи, от днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването. Целта на програмата е намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари