С 12 заповеди на Ицко Финци започна фестивалът „Малък сезон“ на „Сфумато“

С 12 заповеди за актьора, написани и представени от Ицко Финци, започна в петък вечер фестивалът „Малък сезон“ на „Сфумато“.
Големият български кино и театрален актьор изнесе своеобразна лекция, вдъхновена от богатия му професионален опит. Полезните съвети към по-младите му колеги се редуваха със случки от кариерата му. След своеобразния театрален пърформънс, Финци отговаря на въпроси.
Никога не играй със съзнанието, че героят ти е малък. Можеш да викнеш един или най-много два пъти в цялата роля, никога не употребявай хватката „Редувам викане и после тих говор“, викането е признак, и на човешка и на актьорска слабост. Всичко винаги се случва за първи път. Не се захващай с влизането ти на сцената да поправяш погрешния според тебе ритъм, който заварваш. Не критикувай в съзнанието си партньорите, намирай как да те предизвикат за игра такива каквито са, отнасяй актьорските им недостатъци към персонажите им. Когато ролята по пиесата е главна, винаги играй скромно, все едно, че ти си маловажен и ей сега ще напуснеш сцената. Това са част от заповедите за актьора на актьора Ицко Финци. Последната, 12-а, гласи: Не спазвай горните принципи, намери нови, лично твои, и ги променяй.
Финци разказа също как според него се тълкуват шекспировите „завъртени, засукани, образни, пълни с метафори“ реплики, какво означава да си вътрешно гневен и какво представлява умението да се обидиш наистина и да си засегнат от другия персонаж, и защо напрежението на репликата в началото е високо, а към края спада.  
Това бе първото от близо 50 събития от програмата на „Малък сезон 2024“, обявиха инициаторите – Маргарита Младенова и Иван Добчев. По думите им настоящото издание ще е най-доброто досега. Подготвено е от екип от 20-ина човека, а участниците са над 300. Събитията ще се състоят във всички зали на театъра и в пространствата пред и около него.
Както писа БТА, „Изчезващият човек“ е темата на фестивала тази година, който ще продължи до 7 юли. Ще има повече лаборатории – за кино, ателиета за актьори, език на тялото – с водещи Милко Лазаров, Борис Кръстев, Цвета Дойчева. Предвидени са срещи-дискусии с Ицко Финци, с Габор Томпа – световноизвестен режисьор, директор на театъра в Клуж, Румъния, и председател на Съюза на театрите на Европа, Симон Нортън – шведски актьор и председател на Съюза на артистите в Швеция.
Чуждестранните участници и представления в тазгодишното издание са „Психоза 4.48“ от Сара Кейн, Teatеr Fatal – Швеция, Forêt (^) – френска джаз група от Париж, съвременното танцово представление „Краят”, Teatro Nacional São João (Португалия), независимото танцово представление Carousel на артистите от Берлин – Сесилия Хуетонг Фенг и Марта-Лиса Талвет. 
Ще има и десетки оригинални представления на млади български театрали. Специален фокус са както прожекциите в памет на отишлите си бележити режисьори Иван Черкелов и Людмил Тодоров, така и прожекцията на документалния филм „Воев“ за култовия основател на група „Нова генерация“.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари