НачалоИкономикаС 25 процента са поскъпнали дървата за огрев в Ловеч през последния...

С 25 процента са поскъпнали дървата за огрев в Ловеч през последния месец

С 25 процента са поскъпнали дървата за огрев в Ловеч през последния месец, а спрямо септември миналата година с над 50 на сто. От месеци има липса на . Това установи репортерска на в складове за дърва и пелети.
В момента едно пале от 0,8 куб. м нарязани и нацепени дърва за огрев в повечето складове в Ловеч се продава за 145 , при 115 лева миналия месец и 95 лева през септември миналата година. Метровите дърва за кубик са от 130 лева нагоре.
Въпреки високите търсене има, а търговците уверяват, че има достатъчно количества. „Има достатъчно за населението. Всеки си взима по две-три палета, за да си изкарат зимата“, заяви за БТА Йорданка Асенова, отговорник на склад за дърва.
Според търговците една от причините за поскъпването на дървата са високите цени на горивата.
От месеци в Ловеч на пазара липсват пелетите за отопление, каза Илко Илиев, управител на склад. „Това лято едва ли ще има пелети. Тирът, който съм записал преди два месеца, трябва да дойде след още два. Тази зима ще бъде трудна за отопление с пелети“, добави Илиев.
Цената на тон пелети вече надхвърля 800 лева и продължава да расте, а основните доставки са от Турция и . Според Илиев очакванията са цената да достигне хиляда лева за тон. Българските фирми са ограничили производството заради скъпия , недостига на дървесина и намаленото търсене, каза още той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО