С 3,4 млн. лв. се изгражда център за високи постижения в Професионалната гимназия „Хенри Форд“ в София

Пет нови лаборатории, ремонт на учебната топлоцентрала, оборудване на зала за обучение с модерни технологии и ново оборудване ще има в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София. Днес бе даден официален старт на проекта от служебния заместник-министър на образованието и науката Таня Михайлова, съобщи пресцентърът на ведомството. 
Училището е одобрено от Министерството на образованието и науката (МОН) за изграждане на Център за високи постижения по екотранспорт и енергетика, в който ще бъдат инвестирани над 3,4 млн. лева, осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост. 
„Професионалното образование е приоритетна област за МОН. Бизнесът има нужда от кадрите, които подготвяте, и една от най-важните задачи е те да имат не само добра обща подготовка, но и изградени трудови навици, за да преминат плавно от училище към сериозните работни ангажименти в бизнеса“, каза заместник-министър Таня Михайлова. По думите й практическото обучение дава много хоризонти за реализация на младите хора и става все по-предпочитано. Тя поздрави директора инженер Таньо Стойчев и колегите му за усилията, които полагат за обновяване на материалната база и за резултатите, които пристигат. 
В училището се обучават 1400 ученици, като е разгърнато и дуално обучение, в което активно се включва бизнесът. Учениците работят с модерни технологии и съвременна материална база, като постоянния стремеж на ръководството на училището е да я подобрява. 
На представянето на проекта присъства и заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Образование“ Иван Попов. Той отбеляза, че целта на финансирането е не само модернизиране на материалната база, а да се създадат условия за изграждане на умения и компетентности в учениците, съответстващи на нуждите на една иновативна, приобщаваща и устойчива икономика.
Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ е най-голямото професионално училище в България и на Балканския полуостров, с над 52-годишна история, се казва в информация, публикувана в сайта на училището.
Историята на училището започва на 14 септември 1960 г., когато то се отделя от Техникума по механотехника и се обособява в самостоятелно учебно заведение под името Техникум по двигатели и топлотехника (по-късно Техникум по енергетика).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари