С академично тържество Софийският университет “Св. Климент Охридски” отбеляза 24 май

С академично тържество Софийският университет “Св. Климент Охридски”- най-старото висше училище в България, отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. 
Празникът в Аулата на Ректората започна с внасянето на знамената на Република България и на Софийския университет.
На събитието сред присъстващите бяха служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков; заместник-министърът на образованието и науката – акад. Николай Витанов; представители на висшите училища в страната – ректори, декани, преподаватели и студенти;  близки на наградените студенти, възпитаници на СУ, както и хора, дошли да отбележат светлия празник.
Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев изнесе приветствено слово по повод празника.
Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков също поздрави всички, дошли да почетат светлия ден в Аулата на Алма Матер.
Доц. д-р Дария Карапеткова от Факултета по класически и нови филологии изнесе академично слово, свързано с езика, на тема “Въпрос на буква“.
“Този празник на книжовността и културата неизменно свързваме с нашата азбука и светлите образи на светите братя Кирил и Методий. Осъществените от тях старобългарски преводи на Свещеното писание са не само стратегическата цел, но и дълбокият духовен смисъл на тяхната мисия. Това ни дава категоричното основание да мислим за Кирил и Методий като за най-значимите и влиятелни фигури в историята на Прехода по нашите земи“, отбеляза доц. Карапеткова.
Поканена в качеството си на преводач, тя сподели на присъстващите свои размисли, провокирани от празника, както и факти, свързани с интересната материя, обединена в рамките на понятието “преводознание“.
“Ще се изненадате до каква степен преводът, а не само оригиналното авторско творчество, може да попада под ударите на цензурата“, обясни тя. Доц. Карапеткова засегна в своето слово и темата за това как изкуственият интелект навлиза в територията на езика.
В рамките на събитието, проф. Мадлен Данова, заместник-ректор на Софийския университет, обяви имената на студентите, носители на Годишните награди на Алма матер за учебната 2023 г.-2024 г. по повод 24 май.
Студентите, които получиха награди са: Любен Балтаджиев и Александър Янев от Факултета по математика и информатика (ФМИ); Виктория Георгиева и Славея Гълъбова от Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ); Десислава Господинова  и Йоанна Стефанова – Медицински факултет на СУ; Александър Димитров от Факултета по славянски филологии (ФСлФ); Йоанна Катрева от Историческия факултет; Валентина Нечева – Юридически факултет на СУ, и Добрина Иванова от Факултета по химия и фармация (ФХФ).
Деканът на Факултета по славянски филологии, проф. дфн Амелия Личева, награди автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието за 2024 г. Нейният носител е Валентин Гешев за “История на българския език – езикова структура, книжовна традиция; степен на обособеност“. Второто място отиде при Красимира Алексова за книгата ѝ  „Дубитативът в съвременния български език“, а на трета позиция се нарежда книгата на Мартин Стефанов – “Номинализацията на предиката в сръбския и българския книжовен език от края на XIX и началото на XX век“.
Председателят на фондация “Блага Димитрова“ – Тихомир Юруков, обяви притежателя на стипендията на името на Блага Димитрова, която се връчва на изявен студент от Факултета по славянски филологии (ФСлФ) на Софийския университет. Нейният носител тази година е Оля Иванова Божекова от специалност “Славянска филология“ на ФСлФ с украински език. Тихомир Юруков обясни, че на всеки един от кандидатите ще бъде подарен романът  “Лице“ на писателката.
Празникът завърши с изпълнение на “Върви, народе възродени“ от Университетския хор за старинна музика при Софийския университет с диригент д-р Красимира Цуцуманова.
По традиция по-рано през деня Академичният съвет на Софийския университет взе участие в официалната церемония за отбелязване на празника, при паметника на светите братя Кирил и Методий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари