С български обичаи и фолклор отбелязаха Гергьовден във Велико Търново и региона

Жителите и гостите на Велико Търново и региона празнуваха Гергьовден с народни песни, танци и гергьовски люлки. Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ изнесе концерт в парк „Дружба“, в който се включиха деца от детските градини и училищата, а по-късно на хорото се хванаха и всички желаeщи. 
Св. Георги пристигна на бял кон в музейната църква в Арбанаси, носеща неговото име, а преди това млади моми украсиха гергьовска люлка в черковния двор, съобщиха от местното Народно читалище „Иларион Драгостинов“, което организира празника заедно с Регионалния исторически музей във Велико Търново. Млади и стари се люляха за здраве, а на специално поставен кантар се претегляха както традицията повелява, за да видят кой колко добре е живял през изминалата година. За празничното настроение със своите песни и танци се погрижиха децата от Детски танцов състав „Болярчета“. На събитието присъстваха настоящият кмет на Арбанаси Ваня Андреева и дългогодишният ѝ предшественик Тошо Кръстев.
В Етнографския музей в Долна Оряховица също бяха пресъздадени традиционни обичаи, свързани с християнския празник, информираха от Историческия музей в Горна Оряховица, който организира тържествата заедно с Кметство Долна Оряховица, местните Народно читалище „Христо Козлев-1883“ и храм „Свети Георги“. В програмата участваха самодейци от читалището и пенсионерския клуб в градчето, както и група за изворен фолклор при Клуба на туристите ветерани в Попово. 
В търновското село Миндя хората се събраха в местността Черковище, съобщи Стефка Попова от Народно читалище „Развитие 1893“. Там проф. Анчо Калоянов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ разказа историята на намиращия се на това място оброчен кръст от 1801 година, посветен на свети Георги Победоносец. Момичетата от Детска фолклорна група „Звездици“ и тяхната ръководителка Звезделина Симеонова  поздравиха присъстващите с  няколко песни, а след това празникът продължи с гергьовски водосвет в църквата и курбан.
В някои населени места в областта с тържествени ритуали бяха отбелязани също Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Във Велико Търново Военният духов оркестър към Националния военен университет „Васил Левски“ изнесе концерт в парк „Майка България“. В Горна Оряховица събитието се проведе пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани, съобщиха от Общината. На него присъстваха кметът Николай Рашков, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, представители на военни формирования, организации, политически партии, граждани. В програмата участваха ученическият гвардейски отряд на Средно училище „Вичо Грънчаров”, духовият оркестър при Центъра за подкрепа на личностното развитие с диригент Димитър Михнев, Фелин Ахмедова, вокална група „Белканто” с ръководител Милена Димитрова и камерно-инструментална група „Канатица” с ръководител Стефан Печикамъков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари