С богата празнична програма старозагорската 2-ра Тунджанска механизирана бригада ще отбележи 25 години от създаването си

Рекламирай в beZpartien.bg

С богата програма 2-ра Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора ще отбележи своя празник – 25 години от създаването си. На 1 септември на площада пред общината в 11:00 часа ще започне тържественото строяване и награждаване на военнослужещи и цивилни служители от състава на бригадата. По време на церемонията молебен за здраве ще отслужи Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан. В 12:30 часа ще започне концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Това съобщават на официалнaта фейсбук страница на  2-ра Тунджанска механизирана бригада. 
Вечерта поздрав по случай кръглата годишнина ще отправят Военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и популярната изпълнителка Михаела Филева.
2-ра  Тунджанска механизирана бригада е горд наследник на бойната слава и традиции на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, създадена с указ №88/30.12.1903 г. на княз Фердинанд.
8-ма пехотна Тунджанска дивизия взема активно участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.
След реорганизацията на 2-ра мотострелкова дивизия, бригадата става продължител на бойните традиции на Втора, Седма и Седемнадесета мотострелкови дивизии.
За опазване историческото наследство и продължаване на бойните традиции на българската войска с министерска заповед №ОХ-857/19.11.1998 г. на бригадата е присвоено наименованието „Тунджанска”, а със заповед №ОХ-537/04.07.2001г. ѝ е връчено бойно знаме.
В сегашния си вид бригадата функционира от 2012 година. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен.
Девизът на военнослужещите от 2-ра  Тунджанска механизирана бригада е  „Решителност и чест“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *