НачалоБългарияС два проекта за археологически проучвания кандидатства Исторически музей – Горна...

С два проекта за археологически проучвания кандидатства Исторически музей – Горна Оряховица

 

Горнооряховския Исторически музей кандидатства пред Министерството на културата с два а по програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2022 г. Единият е за продължаване на разкопките и проучванията на Крепостта Ряховец и е на стойност от близо 32 хил. лв. Негов ръководител е Илиян Петракиев от РИМ – Велико . Вторият проект е за теренни археологически издирвания северно от средновековна крепост Ряховец. Той е с ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и е на стойност 13 хил. лв.
Тази година програмата за финансиране на обектите много закъсня, но се надяваме до месец да има яснота, дали ще получим исканите , коментира Мая Иванова. Под нейно ръководство, в рамките на проекта ще се прави археологическо в землището на Първомайци и . Идеята е да се продължи археологическото издирване северно от средновековната крепост Ряховец, което беше извършено в периода 2017 – 2019 г. Издирването беше прекъснато, тъй о две години нямаше финансиране от културното ведомство.
Тази година разширихме територията, която искаме да проучим. В Етнографски музей – Долна Оряховица, който е филиал на Историческия музей в Горна Оряховица при пълна инвентаризация миналата година открихме фрагменти от керамика от различни епохи. Това всъщност ни даде основание да се поразтърсим по-обстойно. Прегледахме археологическата карта на България какви обекти има регистрирани и решихме, че трябва да заложим един определен участък в тази територия, който да се обходи, тъй като на база откритите керамични фрагменти предполагаме, че най-вероятно има нерегистрирани обекти. А това трябва да се рави. Аргументирали сме се за всичко това в нашата кандидатура и се надяваме тази година да получим одобрението на Министерството на културата, за да продължим работата си, сподели още Мая Иванова. Като естествено продължение на Археологическа школа „Ряховец“ решихме да включим ученици и в този проект. Искаме ако проектът ни бъде одобрен да запознаем учениците от Горна Оряховица не само с археологическите разкопки, а и с теренните издирвания. Това също би трябвало да ни донесе точки. Мисля, че проектът ни е достатъчно добре подготвен и аргументиран. Така че очакваме финансиране както за крепостта Ряховец, така и за този проект. След като получим одобрение, тогава ще проведем и срещите с директора на Историческия музей и с учениците. Вече имаме подкрепа на директорите на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“, както и на кметството в Долна Оряховица, уточни Мая Иванова. Тя е оптимист, че до месец трябва да стане ясен резултатът за финансирането на проектите от културното ведомство.

Симон Милков
Симон Милков
Симон Милков, е журналист на свободна практика. Популярен със своите авторски рубрики "Шибанистан" и "ПарламентьорЪт". Информационна агенция "БезпартиенБГ", е създадена също по негова идея, като източник на свободна и независима гражданска журналистика. За контакт: s.milkov@bezpartien.bg
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО