С германска продукция откриват Международния документален „Родопи филм фест“ (RIFE), каза за БТА директорът Христо Бакалски

С германския документален филм „Раят може да почака“ на Свен Халфар ще бъде открито утре четвъртото издание на „Родопи филм фест“ (RIFE), каза в интервю за БТА директорът на фестивала Христо Бакалски. Събитието стартира в Смолян на 11 юли и ще продължи до 14 юли.
„Локациите са две и половина. Основната е Амфитеатърът между Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и Регионалния исторически музей „Стою Шишков“, втората е Зала № 2 в Родопски драматичен театър Николай Хайтов. Половинката – кино „Арена“, където ще бъде показан един от филмите, който е с много особен звук. Входът за всички прожекции е свободен“, посочи Бакалски.
Темата на фестивала тази година е „Гледай музиката“, защото ще бъдат показани продукции на тази тема. Любителите на музиката могат да видят филма за Джоан Бейс, за групата „Тангра“ и „Тангра 2“, за Константин Казански, за Теодосий Спасов, за Котарашки. Ще има много филми на музикални теми и към много от тях гости ще бъдат режисьорите.
За откриването на фестивала ще присъства режисьорът Свен Халфар. „Филмът „Раят може да почака“ е невероятен и много зареждащ. Да, раят може да почака, защото в хора всички са между 80 и 90-годишни. А в края на филма се прави кастинг на млади хора на по 70 и няколко години, за да се попълнят местата на другите“, добави Бакалски.
Фестивалът ще бъде закрит отново с германски филм филм – за млади берлински музиканти, и отново в присъствието на режисьора му.
„Всички секции, които ще се организират по време на фестивала, са документални филми от цял свят. Това са ленти на сериозни теми, защото в документалните филми няма фалшиви новини. И човек може да си състави мнение за всичко, което се случва по света, гледайки документални филми“, каза още директорът на „Родопи филм фест“.
Тази година е предвидена специална секция за младите хора – виртуална реалност, или VR-секция, която е финансирана от посолството на САЩ в София. В нея младежите ще гледат филми със специални 3D очила. Представянето ще бъде в Регионалната библиотека. И паралелно с това ще има и уъркшоп семинар, на който ще присъства Момчил Алексиев – инженер от София, и ще въведе гостите в тази техника.
„Надявам се много български режисьори да се включат във фестивала. Очаквам Андрей Чартов – правил е филма за Казански „Имало едно време в Париж“, Коцето Бонев – режисьор на филма за „Тангра“, Мария Аверина, както и режисьори на късометражни филми от България, Италия, Турция, Азeрбайджан и с всички тях ще има дискусия и публиката ще може да говори с тях$.
За първи път фестивалът ще може да бъде гледан и в интернет, за хора, които нямат възможност да дойдат в Смолян.
На въпрос защо вече четири години Смолян е избран за град, в който да се прави фестивалаq Бакалски отговори, че това има история. В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век в Смолян се е състоял преглед на младото българско кино. „Разказвали са ми колко хубаво е било в Смолян, където в края на 80-те им е било позволено да говорят и вършат малко повече неща отколкото в София. Освен представянето на филми, е имало и дискусии“, разказа директорът. И така е дошла идеята да се възстанови традицията, която е приета и от партньорите на фестивала. Бакалски каза още, че в Смолян е много приятно и се чувстват приети от хората, от местната власт, от бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари