С изложба и дискусия в Благоевград бе отбелязан Международният ден за борба с наркоманията и търговията с наркотици

На днешния Международен ден за борба с наркоманията и търговията с наркотици, Общински съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) в Благоевград организира отворено заседание, в рамките на което бе открита изложба „България – ЗА превенцията и ПРОТИВ наркотиците“, последвана от дискусия и представяне на данни за последствията след легализиране на употребата на марихуана. 
Тези данни са представени от Министерство на здравеопазването на осемнадесетата Национална конференция по проблемите на превенцията и употребата и злоупотребата с наркотични вещества, каза за БТА председателят на ОбСНВ Магделена Рахова. В днешния ден акцентираме върху вредата от употребата на наркотици, допълни Рахова и посочи различни данни, според които употребата на марихуана води до увеличени случаи на ракови заболявания, отключване на психични проблеми, увеличен брой на пътни инциденти и други.
Има деца на 12-годишна възраст, които вече употребяват марихуана, има и деца на 14 години вече с отключени психични проблеми от употреба на наркотични вещества, каза още Магделена Рахова. Във връзка с превенцията от ОбСНВ провеждат редица срещи в училища в цялата област. Стремим се и в интернет да се наложим, имаме две фейсбук страници, имаме канали в различните социални мрежи, за да може децата да намират и правилната информация, докато сърфират в интернет, отбеляза Рахова.
Председателят на ОбСНВ посъветва родителите да бъдат приятели със своите деца, да ги познават добре и да познават приятелския им кръг. Оказва се, че в днешно време определящо за бъдещето на децата не са толкова родителите и учителите, колкото приятелският им кръг, посочи Магделена Рахова. Не на последно място правете тестове за наркотици на децата, това е прекрасен вид превенция, не е нарушаване на доверието между родителите и децата, каза още тя и допълни, че самите деца си дават сметка за опасностите и за това, че за да бъдат част от дадена среда, за да не са по-различни, се увличат да употребяват наркотици. 
Информацията от днешното открито заседание ще бъде предоставена на всички образователни институции в областта, като от ОбСНВ очакват по-голяма подкрепа от страна на директори и учители, за да изпратят писмо до министър-председателя и до председателя на Народното събрание с призив да не се легализира употребата на марихуана в страната. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари