С изложба и концерт езиковата гимназия в Смолян отбеляза своята 40-годишнина

С изложба и концерт Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Смолян отбеляза днес своята 40-годишнина. Тържеството започна с откриване на изложба „40 години Езикова гимназия ,,Иван Вазов“ – училище на младостта“ във фоайето на Родопски драматичен театър ,,Николай Хайтов“.
„Езиковата гимназия се утвърди като институция, в която знанията, мъдростта, патриотизмът и креативността, са водещи ценности. За 40 години взаимопомощта, доверието и подкрепата станаха водеща сила в борбата с различните предизвикателства на нашето динамично време. Духът на това необикновено училище се усеща във всеки ъгъл. Тук младите хора на града получават отлична подготовка, както по чужди езици, така и по всички общообразователни предмети. Учат се на вяра в собствените възможности“, каза в словото си Надежда Горанова – директор на гимназията.
Тя разказа за началото на професионалното чуждоезиково обучение в Смолян през май 1994 година. Тогава коридорите на Средно общообразователно училище с преподаване на руски и западни езици „Иван Вазов“ са пълни с млади хора, които говорят само на английски, немски и руски език – началото на тяхната борба за признаване статута на езиковото училище. От 5 до 9 май  във всички учебни часове учениците не говорят на български, а само на съответните чужди езици. Учителите застават зад тях и с решение на Общински съвет – Смолян, през 1994 година училището се трансформира в Гимназия за преподаване на чужди езици (ГПЧ) „Иван Вазов“ и Основно училище „Иван Вазов“. От 2017 година наименованието вече е Езикова гимназия.  В момента в училището се изучават английски, немски и испански език.
„Първото и единствено езиково училище в областта е вдъхновило шестима лауреати на национални олимпиади и двама носители на национални дипломи“, каза още Надежда Горанова. Тя благодари на българо-американската фондация „Фулбрайт“, която всяка година осигурява американски помощник учители и Централната служба за обучение в чужбина, която осигурява възможност на учениците да се явят на изпит за немска езикова диплома.
Гости на събитието бяха областният управител Захари Сираков, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, председателят на Общински съвет – Смолян Димитър Кацаров, началникът на Регионален инспекторат по образование – Никола Запрянов, майор Владимир Сариев – представител на 101 Алпийски полк, Анастасия Цочева – инспектор в Детска педагогическа стая на Областна дирекция на МВР в Смолян, както и бивши учители и ученици на гимназията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари