С изложба и разговор ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на сценографа Стефан Савов в Дряново

С изложба и среща-разговор със сина на Стефан Савов ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на сценографа в Дряново. Събитието е насрочено за 14 май в Исторически музей Дряново. Това съобщи за БТА Иван Христов, директор на културната институция. 
„Стефан Савов е известен художник и сценограф.  Роден е в Дряново, но тук е почти непознат. Неговото име е много по-популярно в столицата и в театралните среди. Тази година се навършват 100 години от неговото рождение и това ни даде добър повод да запознаем дряновци и гостите на града с живота  и професионалните му достижения. Благодаря специално на неговия син,  носещ неговото име, за съдействието и подкрепата, която ни оказва в подготовката на събитието. Чрез тази инициатива Исторически музей – Дряново ще се сдобие с ценни архивни материали, свързани с емблематични личности, родом от Дряново“, каза за БТА Иван Христов.
Стефан Савов е  роден в Дряново на 12 май 1924 г. Творческият му път е свързан с реализирането на над 300 сценографски решения на театралните сцени в редица градове в България. В София е главен художник на Сатиричния театър над 20 години, като същевременно често е гост на Народния и на Военния театър, а също и в Унгария, Канада и СССР. В Сатирата е сценограф на някои от „вечните хитове“ на този театър – пиесите „Ревизор“, „Римска баня“, „Сако от велур“, „Балкански синдром“ и други, информират от Исторически музей – Дряново.
Носител е на Годишната награда на Съюза на българските художници през 1981 г., на Годишната награда на САБ през 1977 и 1984 г., на Годишната награда на СБФД през 1976 г. Също така на орден „Кирил и Методий“, на званията Заслужил художник (1980 г.) и Народен художник (1987 г.). В последните си години е автор на многобройни православни икони. Почива на 19 декември 2004 г. По повод 100 години от рождението на Стефан Савов Исторически музей – Дряново организира среща разговор със сина му и подготвя изложба „Сценографията като поезия на пространството“ с документи, снимки, картини и макети, предоставени от неговото семейство, допълват от културната институция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари