С концерт на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI в Пловдив започнаха честванията по повод 110 години от рождението на Борис Христов

С концерт „Шансонът – грациозност и благородство“ на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив започнаха честванията по повод 110 години от рождението на световноизвестния оперен певец, музикален интерпретатор, педагог и дарител Борис Христов. Инициативата е в партньорство с Национален музей „Борис Христов“-София.
ХХ фестивал на изкуствата „Борис Христов“ се отличава от всички досегашни по това, че той започва в родния град на оперния певец, каза за БТА директорът на Национален музей „Борис Христов“ Елена Драгостинова. По думите ѝ когато в един град Борис Христов е започнал своя живот, то този град заслужава да има много белези на паметта. Домът на културата в Пловдив е именуван на него, а пред сградата е и маската на скулптора Цвятко Сиромашки. Живото изкуство е необходимо, за да се напомни за творческото дело на този колос и за това, че е бил щедър дарител и всеотдаен педагог, посочи Драгостинова. Тя припомни, че домът му в София се превръща в музей, защото Христов е пожелал там да се събират реликви, които да свидетелстват за оперната слава на България. По същия начин той дарява и вилата си в Рим, която се превръща в Българска академия за изкуство и култура. 
Участниците във фестивала са свързани с Борис Христов по различни начини. Идеята е публиката да добие представа за това какво е завещал на поколенията като творчески принципи и отношение към сцената. В първия концерт връзката е почитта му към отминали епохи и дълбокото заравяне в различни исторически източници, за да стигне до истината за своя образ на оперната сцена. Вокалният ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI в състав Анна Янкова – мецосопран, Константин Бейков – контратенор, Ивайло Донков – тенор, Георги Бейков – бас,  Николай Стойков – клавесин и Северин Василев  – тенор, ръководител представиха в програмата си Клод льо Жон, Клемон Жанекен, Орландо ди Ласо, Филип де Монте, Жан де Кастро.
На 14 май, отново в зала „Съединение“, Пламен Бейков – бас, Божена Петрова – роял, ще представят на публиката концерта „Заключена душа“. В програмата са представени Иля Болгар, Цанко Цанков, Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Добри Христов, Александър Гречанинов. Програмата ще се изпълнява по партитурите с ремарките на Борис Христов. В концерта „Заключена душа“ може да бъде видяна изследователската работа на последния му ученик – Пламен Бейков, каза Драгостинова. Тя разказа, че преди 10 години, когато са били в Рим с Бейков, той се е заровил в библиотеката на Борис Христов и там е открил ноти, изпращани от български композитори по искане на Христов. Той много е желаел да бъде посланик на българската песен, каза Драгостинова и допълни, че оперният певец е достигнал връх в творчеството си и е знаел, че чрез своя авторитет ще успее да наложи една малко позната култура на големите оперни сцени и концертни подиуми. Изключително интересно е да се види как той е правил ремарки върху тези ноти, как си е поставял задачи, как е отхвърлял нещо, а друго е искал да подсили, посочи директорът на Националния музей.
Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Джоакино Росини, Гаетано Доницети са част от програмата на концерта „Семпре либера/Винаги свободни“, предвиден за 15 май от 19:00 часа. Ще участват Марта Кукуларова – сопран, и Томислав Вичев – пиано, със специалното участие на Мичо Димитров – цигулка. Всички те са пловдивчани. Вичев и Кукуларова са музиканти, които са преминали през изпитанията на свиренето в лобитата на големи премиум хотели по света. Там се изисква друг вид общуване с публиката – да имаш обширен репертоар и умение да контактуваш с меломаните, коментира Драгостинова.
На 16 май, четвъртък, в програмата ще участват баритона Крум Гълъбов и пианистката Зарина Гетоева. Ще бъде излъчен документалният филм „Сбъдване на мечти“ по сценарий на Елена Драгостинова и под режисурата на Йордан Бойчев. Това е филм, в който става дума за мечтата на Христов софийският му дом да се превърне в място за развитие на младите таланти. Сбъдването на мечтата му е сбъдване на копнежите и на младите изпълнители, за които тази сцена е трамплин за по-големите сцени, каза сценаристът. Същия ден ще бъде открита фотографската изложба „Рим. Борис Христов“ на Светослав Чулин. Тя представя града, в който певецът някога е живял. 
Концерт на перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев ще се състои на 17 май. Те са лауреати на много конкурси и два пъти са гостували на музея в София. Когато едни 15-годишни изпълнители имат толкова много успехи, това се дължи не само на волята и таланта им, но и на техните преподаватели от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ и по-специално на преподавателя им Пенчо Пенчев, каза Драгостинова. 
Вокален спектакъл на група „Спектрум“ ще очаква зрителите на 18 май – деня на рождението на Борис Христов. Това е и денят, в който той си купува билет за влак и заминава за Италия през 1942 година. Той потегля натам с жаждата да учи и не да оцелява, а да върви напред, посочи директорът. 
Фестивалът продължава в София от 18 май до 1 юли. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари