С концерт, работилници за деца, лекции и изложба Троян отбеляза Европейската нощ на музеите

С концерт, работилници за деца, лекции и изложба Троян отбеляза Европейската нощ на музеите.
Проявите започнаха с ателиета по керамика и рисуване, които се състояха на откритите площи пред Музея на занаятите. В обучението на децата се включиха уредниците от музея и грънчарката Ценка Минковска. Събитието бе озвучено от изпълнения на музикалния педагог Илина Рогашка.
Изложба в памет на декораторката на порцелан Спасуна Илиева бе официално открита в централната музейна сграда. Изложбата включва порцелан от личната колекция на декораторката, рисуван през различни периоди от творческото ѝ развитие. Включени са и отпечатани страници от тетрадките, върху които е рисувала декорациите си, табла с нейната биография и архивни снимки. 
„Днес е празник не само на музеите, но и на всички хора и институции, които събират, опазват и представят по красив и изискан начин културните ценности“, каза при откриването Елеонора Авджиева, директор на Музея на занаятите.
Идеята за проучването и представянето на декораторката е на Нина Димитрова, уредник в музея. Тя представи биографията и наблегна на факта, че Спасуна Илиева завършва Техникума по керамика в Троян, което предопределя житейския ѝ път. 
Целият ѝ трудов път преминава в завода за порцелан „Изида“ в Елин Пелин, в цеха за ръчна декорация, където изпълнява и т.нар. специални поръчки. Става една от най-добрите декораторки на ръчно рисуван порцелан в България. 
Работи в различни техники и стилове – под и над глазурно, създава сложни геометрични и растителни композиции. След обучение и практика в Ленинградския завод за порцелан се усъвършенства в рисуването с кобалт на сложни растителни мотиви. 
На изложбата присъства и дъщерята на Спасуна Илиева – д-р Мариана Ангелова, която също свързва съдбата си с порцелана. Нейни творби има в Германия, Великобритания, САЩ, Гърция, Словения, Италия, Испания. Част от творчеството ѝ също е включено в изложбата. „Радвам се, че първото място, в което произведенията на майка ми ще видят бял свят, е Троян“, каза Ангелова. 
Изложбата ще остане в залите на музея до началото на следващата година.
Европейската нощ на музеите продължи с публична лекция „Старите къщи – изгубеното културно наследство на Троян“ на майор д-р инж. Дочо Николов в „Конака“, намираща се наблизо музейна сграда. Той разказа за дългогодишните си проучвания на интересни сгради в Троян, както и лични истории на техните обитатели.
С лекция, посветена на живота и творчеството на ренесансовия художник Сандро Ботичели, галерия „Серякова къща“ също се включи в инициативата. Младата художничка Ани Петрова представи под формата на беседа бурния житейски път на художника, противоречивите му отношения с Джакомо Савонарола, образа на жената в неговите картини, острата му позиция по различни въпроси.
Вечерта завърши с поп и джаз изпълнения на младия саксофонист Дамян Вахнянски, с творчески псевдоним Damisax. Дамян е само на 16 години. Роден е в Израел, а в България живее от шест години. Свири на саксофон от седем години, като най-много се развива като музикант в Представителния младежки духов оркестър с мажоретки в Троян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари