С конни състезания и разходка с пони за децата в разградското село Гецово отбелязаха Тодоровден

Рекламирай в beZpartien.bg

С конни състезания и разходки с понита за най-малките отбелязаха Тодоровден в разградското село Гецово. Събитието, организирано от клуба по коневъдство и конен спорт „Хезар“ в Разград, се проведе на хиподрума в селото. Местни и гости от региона, и любители на конния спорт се събраха на базата, за да почетат празника.
Програмата включваше празнични паркури и надбягвания в две дисциплини. Освен да се насладят на състезанията, посетителите имаха възможност да се качат на кон, а атракцията за децата бяха понитата Макс и Елза, видя репортер на БТА.
Празникът беше отбелязан и в Осенец. В разградското село по инициатива на кметството бе възстановена местна традиция за Тодоровден, съобщиха от общинската администрация. Денят започна с отслужване на водосвет пред сградата на Народно читалище ”Съгласие 1891” от отец Цоньо. Той благослови както жителите на населеното място, така и конете, които по-късно участваха в кушии в местността „Храсти” край селото. В надбягванията се включи и кметът на населеното място Пламен Павлов. Той връчи награда на победителя – един от най-младите участници 17-годишния Иван Христов с кон Вихър. По трасето се пуснаха и коне с каруци. След края на кушията конете и ездачите обиколиха селото, като спираха пред всеки дом, в който има именик, за да го поздравят, по местен обичай ездачите се даряват с кърпи.
Гост на отбелязването на празника Тодоровден в двете населени места в общината беше кметът на Община Разград Добрин Добрев. Той благодари на кметството и читалището в с. Осенец, както и на клуба по конен спорт и коневъдство „Хезар“ за добрата организация и за това, че поддържат традициите живи, посочиха от общината. 
По традиция Тодоровден се отбелязва с различни инициативи и в други населени места в област Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *