С лалета румънският посланик Бръндуша Предеску посрещна първия Шенгенски полет от Букурещ до София

Рекламирай в beZpartien.bg

Посланикът на Румъния в България Бръндуша Предеску посрещна първия полет от Букурещ до София на столичното летище, след присъединяването на двете държави в Шенген. Посланикът раздаде на пристигащите пътници в страната ни жълти лалета и румънски знамена.
От 31 март България и Румъния са пълноправни членки на Шенгенското пространство по въздух и вода.
Ние сме европейски граждани, както и всички останали. Днес е момент, в който не искам да бъда патетична, но някои го нарекоха мечта. Това не е сбъдната мечта. Това е реалност, нормалност, която се случва на държавите членки, които най-накрая са по средата на процеса на пълноправно членство в Шенгенското пространство. Това е, което празнуваме днес, заяви посланикът. 
Щастлива съм, че като посланик на Румъния в България мога да имам този символичен момент на летището тук, в България, който всъщност отразява това, което моят колега, българският посланик в Букурещ, ще направи след около час и нещо, да посрещне пътниците на първия Шенгенски полет между София и Букурещ, каза още Бръндуша Предеску. 
Тя изтъкна символиката на това, което правят България и Румъния заедно. Влязохме в Шенген заедно, подготвихме се за Шенген много задълбочено, всеки изпълни своята част, но също така си сътрудничихме много тясно и продължаваме да го правим, това е важността на този момент – с цветя, с усмивки, но работата продължава, посочи посланикът. 
Попитана кога двете държави ще се присъединят към Шенген и по суша тя заяви, че румънските власти работят неуморно, за да бъде завършен този процес. Няма ден, в който да не сме разговаряли с всички наши партньори в Европейския съюз. Тя благодари от името на Министерството на външните работи, от името на всички правителства, на всички страни членки и на Европейската комисия, които подкрепяха и окуражаваха Румъния и България, през всички тези дълги години на подготовка.
По-късно днес посланикът на България в Румъния Радко Влайков ще посрещне първия Шенгенски полет от София до Букурещ. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *