С многобройни инициативи в Пловдив ще бъде отбелязан 1 юни

С многобройни инициативи в Пловдив ще бъде отбелязан 1 юни – Деня на детето, съобщиха от Отдел „Култура“ в Община Пловдив.
С четири спектакъла Държавен куклен театър – Пловдив ще отбележи Деня на детето тази година. Ще се играят представленията „Косе Босе“, „Малкия принц“ и Приказка за зъбките „Чук и Пук“. Във фоайето на театъра ще бъдат изложени и избрани рисунки от четирите издания на онлайн конкурса за рисунка, който се провежда от началото на годината.
На 1 и 2 юни в Пловдив, от 10:00 до 16:00 ч. ще се проведе поредното издание на Детския фестивал на знанието и движението – „Пловдив-2024“, организиран от Народна библиотека ,,Иван Вазов“- Пловдив и ,,Асоциация за социална, здравна и правна помощ“, Клуб за планинско- приложни спортове ,,АГАРТА“- Пловдив с партньорството на Съвместно командване на специалните операции – (СКСО) в Пловдив, Областната дирекция на МВР в Пловдив, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив, Алпийски клуб – Пловдив, Пещерен клуб „Стринава“ – Дряново, Пещерен клуб – Казанлък, Българска федерация по спелеология, Сдружение Аварийно спасяване-Пловдив и други.
Програмата включва скално катерене на хълма ,,Бунарджика“ до храм ,,Св.Св. Петър и Павел“ в Пловдив, като е осигурено оборудване; катерене по алпийски способ по фасадата на Библиотека ,,Иван Вазов“- Пловдив, като и за това катерене е осигурено оборудване; експониране на оборудване, демонстрации и занимания по ориентиране от Съвместното командване на специалните операции (СКСО)-Пловдив до „Виенски павилион“ в Градската градина; рисуване върху платно на статив, до чешмата до езерото в Градска градина; демонстрации за спасяване, помощ на пострадали, техника и оборудване с Първата офроуд линейка на алеята до Библиотеката и ,,Пеещи фонтани“. Ще се състоят също демонстрации на оборудване и екипировка от РД ПБЗН – Първа районна служба-Пловдив на алеята до Библиотеката и ,,Пеещи фонтани“; демонстрации на пещерно оборудване и практически съвети от представители на пещерен клуб при Българска федерация по спелеология на алеята до ,,Пеещи фонтани“; демонстрации и експониране на снаряжение, сили и средства от ,,Специализирани полицейски сили“ при ОД на МВР в Пловдив на алеята до ,,Пеещи фонтани“; демонстрации със следови кучета за откриване на наркотични и взривни вещества до Военния клуб в Пловдив; демонстрации на авиационен тренажор от Технически университет, Катедра ,,Въздушен транспорт“. Децата ще имат възможност да управляват различна авиотехника – самолет, хеликоптер, дрон чрез тренажора в НБ,,Иван Вазов“- Пловдив. 
Всички сгради на Градската художествена галерия в града под тепета ще работят с вход свободен за посетители до 18 години. Регионален исторически музей – Пловдив кани децата на арт работилница в градината на Kъща музей „Христо Г. Данов“, където са предвидени четене на детски книжки, изработване и илюстриране на своя собствена книжка и весели игри на открито. 
Археологическият музей в Пловдив посвещава целия месец юни на децата. Събитията от програмата започват на 1 юни, когато в пространството пред музея децата ще могат да научат игрите, на които са играли нашите предци. А през целия месец юни се провежда „Оцвети миналото“ в специално създадени занимателни кътове в археологическия музей, където посетителите ще могат да се позабавляват, докато разглеждат залите. Ще имат възможност сами да претворят чудните цветове на разнообразни изображения от отминали епохи или пък да създадат свой, разноцветен вариант на миналото. 
Регионален етнографски музей – Пловдив отваря вратите си с безплатен вход за всички ученици. Подготвени са специални работни листове със забавни и образователни игри, с които ще потопят гостите си в миналото. Регионалният природонаучен музей очаква децата на площада пред Община Пловдив за Вълшебно лято с Katra FM . Приготвили са викторина, свързана с животни от експозицията на музея и много награди.  
Общинският институт „Старинен Пловдив“ организира Празник на детето в Стария град с много дейности, работилници, изложби, концерти и още изненади. Всички събития са с вход свободен.
В парк „Моливчетата“ в район „Северен“ са предвидени игри, минифутбол, рисуване, дърпане на въже, анимация, среща с Клоуна Кени, представлението „Чук и Пук“ на Куклен театър- Пловдив, както и детска дискотека. В район “Централен“ в градината на ул. „Христо Г. Данов“ аниматори ще забавляват децата със зумба, игри и арт работилнички. В парк „Бели Брези“ в район „Южен“ ще има детски празник е участието на детски школи, предвидени са изненади и занимателни игри.
Изложба на домашни любимци ще се състои на 1 юни в парк „Ружа“, а Детски здравни къщи – три дни, посветени на децата, е организирал екипът на район „Западен“. Предвидени са спортни и забавни игри с аниматори; рисуване с боички, пастели, моливи, тебешири на тема „Моят Първи юни“; оцветяване на дървени свещници и саксии, гипсови фигури; рисуване на лицата на децата в приказни герои, информираха още от културния отдел на Общината.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари