С многолюдно шествие и общоградско изпълнение на „Върви, народе възродени“ Плевен чества 24 май

С многолюдно шествие, предвождано от свещеници, които носеха икона на светите братя Кирил и Методий, започна празничният 24 май в Плевен. Стотици учители, ученици, дейци на културата, граждани се събраха на площад „Стефан Стамболов“, откъдето потеглиха през централната част на града до паметника на св. св. Кирил и Методий, където се сляха с шествието на преподаватели и студенти от Медицинския университет. 
Пред паметника бе отслужен празничен молебен и водосвет за здраве и успех. Ученици от Начално училище „Христо Ботев“ изнесоха празничен рецитал.
„24 май е не просто дата, не само официален празник, а тържество на българската духовност. Тържество на родните писмена, които светите братя Кирил и Методий създадоха и ни завещаха като най-ценно наследство“, каза в поздравителното си слово кметът на община Плевен д-р Валентин Христов. 
„Този ден ни изпълва с гордост и самочувствие за приноса ни в европейската история с неоспоримото присъствие на нашата богата култура. Аз вярвам, че всички ние – родители, учители, хората на науката, културата, изкуството, можем и трябва заедно да осигурим възможности децата ни да продължат да пишат родната история със своите постижения и признания“, допълни д-р Христов.
По традиция след поднасянето на венци и цветя пред Областна администрация се състоя общоградско изпълнение на химна „Върви, народе възродени“ с участие на училища от община Плевен и Общински хор „Гена Димитрова“.
През целия ден може да бъде посетена „Алея на книгата“ в пространството пред Военния клуб. Празничният 24 май продължава с награждаване на изявени учители и ученици, както и на дейци на културата.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари