С молебен и културна програма в Габрово ще бъде отбелязан празникът на града

Днес е Денят на Габрово. По нов стил на 17 май се чества годишнината от обявяването на Габрово за град. Празникът ще бъде отбелязан с молебен за благополучие в храм „Успение на Пресвета Богородица“, по-късно през деня ще бъде издигнато знамето на града на площад „Възраждане“. 
От Община Габрово информираха, че по този повод културните институти обявяват Ден на отворените врати за деца и възрастни. Денят ще е неучебен за учениците, а зоните за платено паркиране на територията на града ще бъдат безплатни.
Преди обяд на площад „Възраждане“ е инициативата „Нарисувай Габрово“ с деца от габровските училища. В Музея на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ ще се състои „Боженци – сградите разказват“ – ателие за писане с паче перо и мастило в Изложбена зала на Старо школо.
От 9:00 до 15:00 ч. ще има ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час в Музея на хумора и сатирата. В пространството пред храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде традиционното издание на благотворителен кулинарен базар на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово за кауза: „Връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение“.
От 10:00 до 12:00 ч. е детското арт ателие в Художествена галерия „Христо Цокев“ на тема „Моят карнавал“, а от 10:30 ч. ще има и ателие за изработване на карнавални маски в Детския отдел на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. В 11:00, 14:00 и 18:00 часа е инициативата „Влез в театъра“ – специализирана обиколка на театъра, в която публиката ще може да разгледа Драматичен театър „Рачо Стоянов“, а желаещите ще могат да се запознаят с актьори и да се качат на сцената.
На обяд Оркестър „Габрово“ ще изнесе концерт в градската градина „Глинени гърнета“, по-късно е церемонията по награждаване на децата на Габрово с постижение – „Дарования и постижения“. В Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде представена художествената изложба, посветена на Празника на Габрово. 
От 19:30 ч. е Благотворителният маскен бал на Ротари клуб – Габрово. Със събраните средства ще се подпомогнат детски културни и спортни дейности в Габрово. По стара традиция карнавалните костюми са задължителни. „Двадесет и четвърта, високосна – да направим доброносна“ – балът, ще се състои в ресторанта на хотел „Мак“.
Вечерта на площад „Възраждане“ Васил Петров, Живко Петров, Радослав Славчев и Димитър Семов ще изнесат концерт под надслов „The best of Vassil Petrov“, последната изява за Деня на Габрово е концерт на RDMK.
БТА припомня, че празничната програма продължава и на 18 май с „Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова“ в Спортна зала „Орловец“, по-късно е детското шествие „Карнавална уличка на чудесата“ на улица „Радецка“, а след него е и Детският мини карнавал в Градинката с мечката. Карнавалното шествие е насрочено за 18:00 ч. и ще бъде по традиционния маршрут в центъра на Габрово. На сцената ще излязат FolkustiX, 100 Кила, Dolapdere Big Gang и DJ MC Камен, ще има и шоу с фойерверки. 
На 19 май в градската градина „Глинени гърнета“ ще се състои Пътуващият фестивал „Лятно театро за всички“, а вечерта на площад „Възраждане“ концерт ще изнесе група Молец.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари