С мотопоход започна изпълнението на споразумението за сътрудничество между областните администрации на Шумен и Варна

В деня за почит на светите братя Кирил и Методий – 11 май, се състоя първото събитие „По пътя на вярата и буквите“, с което се постави началото на споразумението за сътрудничество в сферите на туризма и културата между областните администрации в Шумен и Варна. Целта на партньорството е знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото наследство да бъдат популяризирани и съхранени като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона.  
Областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев и областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева обявиха началото на инициативата. Символично днес двете области ще бъдат свързани с мотопоход от Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ до ранносредновековния манастирски комплекс “Света Богородица” край Варна. На Голямата базилика в Плиска се събраха представители на мотоклубове. По-късно пред паметника на Св. св. Кирил и Методий в Двора на кирилицата в старопрестолната столица бяха поднесени венци и цветя от областните управители проф. Добромир Добрев и проф. Андрияна Андреева и представители на двете администрации, от гости на комплекса, както и от ученици от Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Плиска, които изпълниха песента „Върви, народе възродени“. Участниците в мотопохода потеглиха към Варна и се отправиха към ранносредновековния манастирски комплекс “Света Богородица”, който днес ще събере жители и гости на морския град.
„На днешния празничен ден за всички българи, на който се отбелязва и Деня на Шумен, се радвам, че започваме съвместните инициативи с колегите от Варна с този мотопоход от Голямата базилика в Плиска, през Двора на кирилицата, до манастира във Варна. Надяваме се, че ще привличаме все повече туристи и към Голямата базилика, и към Плиска, и към всички обекти във Варненско, които се опитваме да популяризираме. Това е целта на проектите – да бъдем по-полярни, по-атрактивни по отношение на туризма, по отношение на показването на културна-исторически ценности, които имаме в изобилие, но, за съжаление, не правим нещата както трябва явно до сега. Искаме тук да идват туристи от цялата страна и не само“, каза за БТА проф. Добромир Добрев. 
„За старта на тази инициатива неслучайно е подбрана точно тази дата – празникът на светите братя Кирил и Методи, защото идеята ни е да свържем първопрестолната столица Плиска с раннохристиянския манастир “Света Богородица” във Варна. Света Богородица е покровителка на рода на княз Борис, на Симеон Велики и идеята ни е да продължим невидимата верига, която е поставена много пред нас, от векове. Ние всъщност поставяме първата стъпка по този път днес, но той е извървян от нашите предци. Идеята ни е да можем да възродим в нашите съграждани, в младото поколение, вярата, че буквите могат да ни поведат, вярата в доброто“, добави проф. Андрияна Андреева.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари