С откриване на изложба и докторантски четения в Разград започнаха честванията за 40-годишнината на Археологическия резерват „Абритус”

С откриване на изложба и докторантски и постдокторантски четения в Разград започнаха честванията, посветени на 40-години от обявяването на „Абритус” за Археологически резерват, и Международния ден на музеите. Домакин на двете събития е Интерактивният музей към Регионалния исторически музей. Приветствие в началото на откриването на изложбата към гостите отправи директорът на музея Таня Тодорова. Тя припомни, че Абритус е обявен за археологически резерват с решение от 3 декември 1984 г. 
„Името на изложбата не е избрано случайно. Първата и очевидна причина е, че тя представя заключващи механизми и ключове от античния и късноантичния период на Абритус. Другата причина е, че до настоящия  момент тези предмети бяха наистина „като заключени във времето“, чакащи търпеливо да бъдат показани пред публика за първи път“, каза археологът Силвия Анастасова, автор на изложбата. Тя обясни, че във витрините посетителите ще видят масивни ключове за врати и катинари със сложен механизъм и майсторска изработка, ключове и пръстени-ключове, предназначени за сандъчета ковчежета. Представени са още обков на ключалка и ключе с човешко изображение. Интерес будят и обикновените затварячи за сандъчета, както и такива с изображения на божества.
Археологът заяви, че експонатите, включени в изложбата, са откривани през годините от редица проучватели на територията на резервата. По думите й изложените предмети произлизат от голямата късноантична жилищна сграда, сектор 3 покрай вътрешното лице на северната крепостна стена в близост до източната порта, ранносредновековния комплекс и античните сгради под него, ранноримското селище и южния некропол, което ги поставя в периода между II и VI в. Силвия Анастасова разказа пред гостите и за част от хората, посветили живота си на изследването на Абритус. Сред тях е Анание Явашов, който пръв провежда археологически разкопки на територията на късноантичния град, а по-късно основава и Разградското археологическо дружество, чийто наследник е днешният музей.
Програмата продължи веднага след това с първите докторантски и постдокторантски четения по проблемите на културното наследство. Те бяха открити от проф. д-р Росица Ангелова, която отбеляза, че по повод двете значими годишнини – 40 години от обявяването на „Абритус“ за Археологически резерват и 90-годишнината от смъртта на Анание Явашов, и в навечерието на професионалния празник на музейните работсници е добре да се постави традицията за провеждането на тези четения. Според нея популяризирането на културното богатство и на историческото минало минава през сериозни проучвания и смята, че докторантите и постдокторантите са тези, които имат своето място в проучванията. 
Приветствия към участници отправиха зам.-ректорът на Шуменския университет доц. Константин Константинов и зам.-кметът на Община Разград Елка Неделчева. Първи своя доклад на тема „40 години Археологически резерват „Абритус“ представи археологът от РИМ – Разград Дилен Дилов. Със свои доклади в четенията участват представители на университети и музеи от София, Шумен, Исперих,  Варна, Велико Търново. По-късно същия ден в къщата музей „Анание Явашов“ започват Майските краеведски четения на Центъра по регионална история към РИМ – Разград.
 В рамките на честванията утре на територията на Археологическия резерват „Абритус“ и къщите музеи ще се проведе информационен ден под наслов „Музеят и неговата роля в издирването, изучаването, опазването и представянето на културно-историческото наследство на Разградския край“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари