С песни и хора посрещнаха Цветница в Разград

С кръшни хора разградчани отбелязаха най-пъстрия и цветен ден в годината. Десетки хора се стекоха на площад „Възраждане“, за да станат част от празничната инициатива, организирана от танцово студио „Калина Рада“ със съдействието на Народно читалище ”Развитие 1869” и детска музикална школа „Илия Бърнев“. Момичетата и момчетата от детската танцова школа „Хорце“ и Танцова работилница „Елбетица“ към Танцовото студио пренесоха духа на празника с народни танци, като първото хоро бе „Буенек“. Хореографът и ръководител на танцово студио „Калина Рада“ обясни, че в миналото на Лазарица и Цветница все още били забранени сключените хора. Играели само пролетния танц „Буенек“. Площадът бе огласен и с българска народна музика в изпълнение на таланти от Музикалната школа „Илия Бърнев“.
По стар обичай миналогодишните върбови клонки и венчета бяха изгорени символично за здраве и благополучие, а присъстващите на празничното събитие отнесоха вкъщи нови венчета, подготвени от организаторите. Момичетата от формациите на танцова школа „Хорце“ пресъздадоха обичая „кумичене“, като хвърлиха венчетата си от върбови клонки от Панчоолу моста във водите на Бели Лом, за да видят чие ще излезе най-напред.
Освен на площада, навръх Цветница стотици разградчани се стекоха и към храма „Св. Николай Чудотворец“, за да запалят свещ и да си вземат върбови клонки за здраве и предпазване от болести и зло. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари