С поднасяне на венци и цветя Стара Загора се поклони пред Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

В Стара Загора почетоха 148-годишнината от гибелта на Христо Ботев и паметта на героите, загинали за свободата и независимостта на България. Пред бюст-паметниците на Ботев и Хаджи Димитър в парка „Митрополит Методий Кусев“ десетки жители и гости на Стара Загора поднесоха венци и цветя в знак на признателност. 
„Днес е денят на загиналите за свободата на България. На 2 юни всяка година ние идваме тук, свеждайки глава и въздигайки ликовете на знайните герой, прекланяйки незнайните. България ще я има докато им помним имената, България ще я има докато помним историята си, докато предаваме на бъдещите поколения онази сила, вяра и достойнство, на онези всички дали живота си, за да ни има днес тук и сега“, с тези думи се обърна към присъстващите заместник-кметът на община Стара Загора Радостин Танев. Той посочи, че „Отечество не е просто дума, Отечество е завет, онази огнена сила, предадена ни от Ботев, все още тлее в сърцата“.
„И така трябва да бъде, ако искаме да запазим родината си пред предизвикателствата на новото и модерно време. Заради онези всички, загубили живота си ние трябва да вървим с достойнство. Ако искаме да вървим по стъпките на Ботев и неговите четници, ние трябва да вървим с гордо вдигната глава, със смирение, да бъдем добри, да бъдем истински, да бъдем хора. Ще пребъде България, защото е зачената с обич и кръв, защото всички ние дишаме с този завет. Поклон герои, вечна памет“, каза в словото си още Танев. 
В ритуала взеха участие и военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада, както и възпитаниците на Театрална школа „Жест“. Водещ беше актрисата Светла Тодорова. 
Точно в 12:00 часа воят на сирените даде началото на едноминутно мълчание и поклон пред делото на Ботев и загиналите за свободата на България.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари