С поредица общоградски чествания ще бъдат отбелязани 100 години от установяването на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък

Рекламирай в beZpartien.bg

С големи общоградски чествания през настоящата година ще бъдат отбелязани 100 години от установяването на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. Това съобщиха за БТА от дружеството. Точно преди един век на казанлъшка земя е изграден първият цех на военната фабрика, а с годините предприятието се превръща в емблема на българската индустрия. Първото от поредицата събития е изложбата „146 години „Арсенал“ – 100 в Казанлък“, която ще бъде открита в 17:30 часа утре в Дома на културата „Арсенал“. След нея предстоят още много инициативи, а честването ще се превърне в празник за всички жители и гости на града. 
„Арсенал“ АД е най-големият работодател в страната в сектор „Машиностроене“ и няма аналог у нас по своя мащаб, производствени мощности, продуктова листа, видове професии, кадрови потенциал и социална политика, коментираха от ръководството на завода и определиха дружеството като „гарант за стабилност и развитие“ на Казанлък и региона. 
Поради огромната значимост на „Арсенал“ за всички населени места в общината, юбилеят на предприятието ще бъде отбелязан с мащабни общоградски събития през цялата 2024 година. За целта по идея на генералния директор на дружеството инж. Николай Ибушев, почетен гражданин на община Казанлък, и на кмета Галина Стоянова е създаден Организационен комитет, в който влизат представители на завода и на местната администрация. Кулминацията на тържествата ще бъде на 27 септември на фирмения стадион „Арсенал“, тогава ще има и голям концерт-спектакъл на централния площад „Севтополис“. До тази дата и след нея са предвидени още много празнични събития, допълниха от предприятието. В момента в оръжейния завод работи повече от половината от работоспособното население на община Казанлък. Освен пряко заетите във фирмата над девет хиляди работници и служители, косвено заети са над хиляда души, които са подизпълнители в областите машиностроене, хидравлика, текстил, транспорт, строителство, дървообработване, химически производства и редица други. „Всичко това прави Казанлък привлекателен център за живот и реализацияна много млади специалисти от различни сфери, развиват се образованието, инфраструктурата, услугите. Бизнесът в Казанлък работи на пълен капацитет, непрекъснато се разраства и модернизира, воден от лидера „Арсенал“, подчертаха от ръководството. От завода определят като особено ползотворно и взаимодействието с местната администрация и отбелязват, че са водени от общата цел за просперитет на Казанлък и населените места, което е и причината да работят в единомислие по важните за града и региона въпроси, а резултатите да бъдат видими за обществото.
Фирмата има и своето значимо място в културния живот на града – Домът на културата „Арсенал“ дава сцена на редица събития и форуми в двете си зали, напомниха още от дружеството. Предприятието издържа и Детска градина „Буратино“ и нейния филиал в село Горно Черковище, подкрепа общественополезни инициативи, което се оценява от общинското ръководство.
„Арсенал“ е от изключително значение и за развитието на съседните общини Мъглиж, Павел баня и Стара Загора и формира основните постъпления в общинските бюджети на общините Казанлък и Мъглиж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *