С поредното високо отличие се завърнаха самодейците от колектива за изворен фолклор при Народно читалище „Напредък 1901“ в Разград

С поредното високо отличие се завърнаха самодейците от колектива за изворен фолклор при Народно читалище „Напредък 1901“ в Разград с художествен ръководител Пламен Панев. Те спечелиха първо място и медал в трета възрастова група от 19-то издание на Националния събор – надпяване „Авлига пее“, посветен на именитата народна певица Мита Стойчева, съобщи за БТА Пламен Панев. Той каза, че призът е заслужена награда за труда и таланта на самодейците, които са гордост за Община Разград и продължават да разнасят славата на капанския фолклор в страната и по света. 
На събора групата е изпълнила две песни на Мита Стойчева – „Петър сред двори седеше“ и „Какво сей хоро извило“. „Песента „Какво сей хоро извило“ беше в репертоара на всяка втора група – участник в събора, но нашето изпълнение изправи журито на крака да ни аплодира“, отбеляза художественият ръководител на разградския колектив за изворен фолклор. Панев заяви, че това е трето участие на групата във фолклорния празник, който се провежда ежегодно в родното село на Мита Стойчева – Обединение, обл. Велико Търново, и трите пъти се завръщат с първи награди. Тази година освен почит към българското фолклорно изкуство по време на събора, изпълнители и състави от цяла България, са отбелязали и 115 години от рождението на Мита Стойчева, посочи още Пламен Панев.
През следващите месеци за самодейците от колектива за изворен фолклор и оркестъра, както и за момичетата и момчетата, които свирят на гайда, също под ръководството на Пламен Панев, предстоят редица изяви. Те ще участват във фестивала „Читалищата – живото наследство на България“, в Капанския събор в Гецово, в „Белите нощи на Разград“ и Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти. Предстоят изяви и на фолклорни събития в страната. Пламен Панев пожела успешно представяне на всички, и изрази задоволство, че ръководи такива колективи, отдадени на съхраняването на традициите и запазването на българския фолклор и бит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари