С презентация за космическата мисия “Нови хоризонти“ ще започне тазгодишното издание на Кръжока по астрономия към Физическия факултет на СУ

На 6 юни 2024 г. в зала А205 на Физическия факултет (ФзФ) на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски“, Николай Кънчев, завършил магистърската програма по “Астрономия и популяризация на астрономията“, ще представи космическата мисия “Нови хоризонти“. Мисията действа вече второ десетилетие и благодарение на нея беше изследвана детайлно планетата джудже Плутон, съобщават от СУ.
Николай Кънчев е математик по образование и автор на софтуерна документация по професия. Интересите му към астрономията и любителските наблюдения на Космоса се развиват с времето и през 2022 завършва магистърската програма “Астрономия и популяризация на астрономията“ към катедра “Астрономия“, ФзФ, СУ. Дипломната му работа е на тема Пътешествието на “Нови Хоризонти“ до Плутон и отвъд, и представлява преглед и обобщение на популярен език на мисията на NASA.
В презентацията във Физическия факултет той ще проследи пътешествието на сондата „Нови Хоризонти“. Ще направи опит да даде отговор на въпроси като: колко гориво и време са необходими, за да достигнем Плутон; как се правят цветни изображения на място, където Слънцето свети 1000 пъти по-слабо; каква рулетка ни е необходима, за да измерим радиуса на планета; как да изследваме магнитно поле, без наличие на магнитометър, и как да не замръзнем на място с температура -220 градуса по Целзий.
Сондата „Нови Хоризонти“ на НАСА е едва петата, която “посещава“ обекти от дълбокия космос и ще напусне пределите на Слънчевата система. В надпревара с времето, целта ѝ е да изследва наличието и състава на атмосферата и да картографира повърхността на втората по отдалеченост планета-джудже и други обекти от пояса на Кайпер.
На 13 юни 2024 г. д-р Кольо Данков от Биологическия факултет на Софийския университет ще разкаже за метеоритите и за информацията, която ни дават те за зората на Слънчевата система и зараждането на живота.
Космическият телескоп TESS открива и изследва екзопланети от няколко години. Как всеки любител може да използва данните от телескопа и да допринесе за нови открития ще разкаже на 20 юни 2024 г. д-р Веселин Костов от NASA, SETI Institute.
И трите събития са част от тазгодишното издание на Кръжок по астрономия, организиран от Катедра “Астрономия‘‘ на Физическия факултет на СУ. Програмата на кръжока може да разгледате тук.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари