С “Приказка за географията“, оставена в капсула на времето, започна Двадесетата национална ученическа олимпиада по география и икономика

С “Приказка за географията“, оставена в капсула на времето през 2014г., започна Двадесетата юбилейна национална олимпиада по география и икономика за ученици в София. Състезанието беше открито от заместник-министъра на образованието и науката д-р Емилия Лазарова, която награди златните медалисти в тазгодишното издание, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).
Посланието към участниците беше съхранявано в Ямбол, където преди десет години се проведе десетата юбилейна олимпиада.
Младите географи-олимпийци оставиха своето послание за техните последователи от тридесетата юбилейна олимпиада, което бе прието от проф., член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) – Николай Милошев, и ще се съхранява в Националния институт по геофизика, геодезия и география на Академията, уточняват от МОН.
Сто двадесет и седем участници от страната се състезаваха в четири възрастови групи. В първия етап те решаваха писмен тест от 30 въпроса, последван от мултимедиен тест от 15 въпроса.
Първите седем участници по брой точки от втора – осми и девети клас; трета – десети клас, и четвърта – единадесети и дванадесети клас, състезателни групи даваха своите виждания и решения по различни казуси. Първа група демонстрира своите географски компетентности по казуса “Пренаселеност и застаряване“, втора група “Заплаха ли са природните рискове за България и можем ли да ги управляваме“, a трета група работи по темата “Глобализация – икономическо развитие – регионализация“.
Участниците трябваше да анализират и синтезират информация от различни източници – текст, карти, схеми и диаграми; да създадат сами карти и графики; да изкажат своето лично мнение и позиция. Казусите са съобразени с темите от конспекта на Международната олимпиада по география. Първите 14 участници след отчитането на общия резултат – от писмения и мултимедийния тест и казус, които отговарят на изискванията на Регламента на международната олимпиада по география, формират разширения международен отбор, отбелязват от МОН.
Медали, грамоти и предметни награди връчиха д-р Ваня Кастрева – началник на РУО София-град, и Ивайло Ушагелов – директор на НПМГ “Акад. Любомир Чакалов“ в София.
Първа състезателна група на седмокласниците има трима първенци – Лев Юриевич Беленкий от МГ “Д-р Петър Берон“, гр. Варна; Мартин Миленов Първанов от ОУ “Васил Левски’“, гр. Плевен и Огнян Добрев Добрев от МГ “Д-р Петър Берон“, Варна. На второ място е Станимир Атанасов Станчев от ОУ “Антим I“, гр. Балчик. Третото място е оспорвано между Дойчин Божидаров Томов, ОУ “Петко Р. Славейков“, Варна и Кристиан Мартинов Димитров, СУЕЕ “Свети Константин-Кирил Философ“, Русе.
Във втора състезателна група на първо място е Божидар Владислав Ризов от девети клас, ПЧМГ, София; втори е деветокласникът Евгени Богданов Димитров от ППМГ, гр. Ловеч, а трети – деветокласникът Искрен Христов Нинов от Математическа гимназия “Гео Милев“, Плевен.
В третата състезателна група първи е Георги Емилов Колев от ПМГ “Христо Смирненски“, гр. Перник; втори е Иван Иванов Маджаров от НПМГ “Акад. Любомир Чакалов“, гр. София, а трети е Геро Руменов Тодоров от ПМГ “Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил.
В четвърта състезателна група победител е Ана Лъчезарова Пашова от единадесети клас на 91. НЕГ “Проф. Константин Гълъбов“, София; втори е Кристиан Даниелов Петров, 11 клас, ППМГ “Никола Обрешков“, Казанлък, а трети е единадесетокласникът Николай Красимиров Костадинов от МГ “Д-р Петър Берон”, Варна.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари