С пускане на балони с послания за мир участниците закриха Международния детски танцов фестивал в Силистра

Три дни Силистра бе фестивална столица на детското танцово изкуство като домакин на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, който бе закрит тази вечер.
Преди заключителния концерт в небето над града полетяха балони с послания за мир и детски рисунки, нарисувани от участниците във фестивала.
Повече от 450 деца от Грузия, Полша, Сърбия, Украйна, Румъния и България взеха участие в проявата. Днес сутринта кметът на Силистра Александър Сабанов проведе прощална среща с участниците във фестивала. Той им благодари за прекрасното представяне и за това, че публиката на Силистра имаше възможността да се докосне до културата на техните народи.
„Утрешният мир започва с днешното приятелство“ се провежда в Силистра за 26-ти път. Преди пет години фестивалът стана член на Националната секция за България на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – CIOFF. Съветът е създаден през 1970 г. и е официален партньор на ЮНЕСКО, като работи за запазване, съхраняване и популяризиране на традиционната култура и нематериалното културно наследство на народите. CIOFF e представен в над 100 страни по света и координира повече от 1500 международни фолклорни фестивала.
Началото на Силистренския фестивал е поставено през 1994 г. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов. В миналите издания в Силистра са гостували изявени детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари