С разходка до Витоша природозащитници разказват за опазването на горите в условия на климатични промени

Полудневна разходка в района на Златните мостове на Витоша организират от WWF – България с цел популяризиране на опазването на горите в условия на климатични промени. В нея могат да участват любители на природата и деца в ученическа възраст. Предвидено е групата да е до 20 души, като има осигурен транспорт.
Разходката е планирана за 24 юни, понеделник. Все още е възможно записването на участници. Инициативата е част от проекта „Климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа“ по програма LIFE.
Идеята на проекта е да се адаптират гори от бял бор, които са изкуствено засадени преди 50-60 години и в момента са засегнати от различни природни бедствия или каламитети, за да станат по-устойчиви към климатичните промени, разказа за БТА Яна Барзова, старши експерт „Гори“ към WWF – България. В случая няма да бъдем в конкретно място по проекта, където работят експертите, защото такива места са труднодостъпни, затова сме избрали красивата Витоша, посочи тя. Ще запознаем хората, включили се в екскурзията, с дейностите по проекта. Ще им разкажем любопитни неща за това защо страдат горите, има ли полезни сечи, ще обърнем внимание на биологичното разнообразие, добави Барзова. Тя обясни за постоянното наблюдение, който извършва организацията, за да се установи какво положително или отрицателно се случва на горите.
Бук, ела и смърч са част от дърветата на Витоша. Освен за тях по време на екскурзията експертите ще разкажат и за определена група птици, които са свързани с живота в горите. Има мониторинг и на прилепите, който се прави всяка година в началото на август, за който ще научат участниците. Насекомите и предимно бръмбарите са друга тема, която ще обсъдят природолюбителите. 
Всеки един от компонентите на природата е жизненоважен за нашето здраве, подчерта Барзова. Тяхното състояние рефлектира върху начина на живот на хората, посочи тя. Барзова добави, че най-добре е тази отговорност към природата да се възпитава от ранна възраст. Затова от WWF ще се надяват и деца да се включат в инициативата. Трябва да знаем, че всяко наше действие, рефлектира върху околната среда – това е посланието, което природозащитниците ще отправят към участниците в екскурзията. 
Продължителността на разходката е около два часа. Събирателният пункт е пред стадион „Васил Левски“ в 09:45 часа. За участие е необходима предварителна регистрация тук.
От WWF – България напомнят, че не само за тази разходка, но и за излетите в планината по принцип, е важно да сме с удобни дрехи и обувки, както и да носим вода, а при необходимост и храна. Шапката, слънчевите очила, слънцезащитният крем и спрей против насекоми са другите важни неща, които да носим в себе си, когато отиваме сред природата, особено в топлите месеци на годината, съветват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари