С ритуал по захранване на конете отбелязват Тодоровден в Разложко, шествие с коне ще има в Банско, а в Симитлишко организират кушии

Рекламирай в beZpartien.bg

В редица населени места в Благоевградско по традиция Тодоровден се отбелязва с богата програма и с много веселие. Сред най-колоритните празници е този в разложкото село Бачево, където още от сутринта започват празничните прояви. В 8:00 часа ще бъде отслужена света литургия в храма „Свети Димитър“, а от 10:00 часа е тържественото откриване на празника в центъра на селото, който включва водосвет за здраве и ритуал по захранване на конете. Час по-късно ще бъде даден старт и на традиционните кушии и надтегляне с коне в местността Власовица, съобщиха организаторите от Община Разлог, кметството в село Бачево и читалището в селото. 
От 15:00 часа официално ще бъдат наградени победителите в кушиите, след което на площада в Бачево започва празничен концерт с участие на самодейците към Народно читалище „Самообразование 1928“ и певицата Лилия Семкова. 
В Банско и тази година Тодоровден ще бъде изпълнен с колорит. Атрактивният празник включва водосвет от 11:00 часа на улица „Цар Симеон“ до стадиона в планинския град, след което ще тръгне шествие с коне през основните улици на града, съобщиха от общинския пресцентър. В 12:00 часа на централния площад ще се извърши ритуално захранване на конете, а празникът ще продължи с участието на съставите „Бански фукли“, „Мераклии“ и „Луди – млади“, Лазето с гайдата и неговите музиканти. Маршрутът след празненството на площада е по улиците „Глазне“, „Отец Паисий“, „България“ и „Цар Симеон“ до стадиона, съобщават още от Община Банско. Организатори на празника са собственици на коне от планинския курорт, Община Банско и читалище „Никола Вапцаров – 1894“.
В Симитлишко празникът ще бъде отбелязан с кушии с десетки расови жребци от цялата община в местността Беглико на поляните край селата Крупник и Полена, съобщиха от Общината. Преди началото на състезанието ще бъде отслужен водосвет за здраве и захранване на конете от 11:00 часа на мястото, където се провеждат кушиите. 
Тодоровден ще почетат и стопаните от симитлийското село Брежани, които ще изведат конете си за празника. Преди обед в местността св.Тодор край селото ще бъде отслужен водосвет за здраве, допълват от Община Симитли. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *