С ритуала „По вода“, концерти и демонстрации ще премине Цветница в Ловеч

С ритуала „По вода“, концерти и демонстрации ще премине Цветница в Ловеч. И днес на празника се очакват хиляди гости. Разнообразната програма включва шествие, ритуали, концерти. Всеки посетител по традиция ще може да си закупи саморъчно направен предмет от занаятчиите или да опита от традиционната ловешка кухня. 
Празникът ще започне в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ със Златоустова света литургия, в 11:00 часа оттам ще тръгне празнично шествие до транспортния мост, където половин час по-късно ще се състои ритуалът „По вода“ (традиционният обичай „Кумичене“). Станалата Кумичка на Ловеч за 2024 г. ще поведе хорото и с дефиле всички ще се отправят към площад „Тодор Кирков“, където на сцената кметът ще й връчи косичника и наградата. След това започва концертът на фолклорния танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. Следва концертът на детски и младежки танцови състави при Център за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс и на Общинския духов оркестър, а след тях и на една от младите надежди на българския фолклор Здравко Мандаджиев.
Празничната програма ще продължи на площад „Екзарх Йосиф Първи“ с участието на читалищата от кв. „Гозница“ и село Йоглав, народната певица Ганка Христова и гост изпълнителите Кина Вълчева и Вихра Димитрова. От 17:00 ч. е концертът на фолклорни колективи на Народно читалище „Бяла Анаста – 2016 г.“, а час по-късно ще започне концертът на Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Балкански огън“.
БТА припомня, че по думите на Силвия Вутева, уредник и етнограф на Регионалния исторически музей в Ловеч, Цветница е един от най-почитаните празници в Ловеч още от 18-и век, когато покрай търговията с мощен подем се развива и занаятчийското производство.  Майсторите са го използвали в Алтън (златен) Ловеч, като повод да предложат своите изделия на дошлите гости от близките села и градове. Така църковният празник дава и началото на панаир на занаятите, който и до днес грижливо съхраняваме и тачим. Цветница, освен празник за всички носещи имена на цветя, е и събор на народните изкуства, повод за художници и занаятчии от цялата област да покажат творенията си.
През 80-те години на миналия век Цветница в Ловеч е тридневен празник, като в миналото са го наричали „Чаршията на Майсторите“ – като продължение на занаятчийските работилници от покрития мост. Целият Табашки площад, сега „Тодор Кирков“, се е изпълвал с дюкянчета. „Да не забравяме, че тогава не са били панаирни сергии, а миниатюрни павилиончета за излагане и поднасяне на художествено изработени предмети от народни майстори“, посочи уредникът.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари