С щанда „Изследователски университет за малки и големи“ ХТМУ участва в Софийския фестивал на науката

Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) се вклюи в 14-ия Софийски фестивал на науката. В рамките на четирите фестивални дни на щанда на университета, със заглавието „Изследователски университет за малки и големи“, бе представена богата палитра от вълнуващи експерименти от преподаватели и студенти от трите факултета на ХТМУ, съобщават от висшето училище.
Представители на Факултета по химични технологии представиха на гостите на фестивала изключително интересни експерименти.
Осемте катедри – аналитична химия, неорганични и електрохимични производства, полимерно инженерство, индустриална безопасност, органична химия, физика, текстил, кожи и горива, и органичен синтез, зарадваха малките и големите посетители с вълнуващи химични експерименти.
Преподаватели от Факултета по металургия и материалознание към ХТМУ-София от катедрата „Металургични технологии, електротехника и електроника“ и катедрата „Технология на силикатите“ представиха на гостите на фестивала интересни демонстрации.
На щанда на ХТМУ бе представен и Факултетът по химично и системно инженерство. Петте от катедрите от факултета (биотехнология, икономика и стопанско управление, инженерна екология, инженерна химия и автоматизация на производството) показаха на посетителите на Софийския фестивал на науката интересни експерименти, представящи различни области от инженерството.
Участието на ХТМУ във фестивала приключи с интересното представяне на катедрите за целулоза, хартия и полиграфия, и физикохимия.
Както писа БТА, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на София Васил Терзиев откриха 14-ия Софийски фестивал на науката в „София тех парк“.
Участващите български учени представиха на фестивала широк спектър от научни изследвания от Българската академия на науките, от Националния институт по метеорология и хидрология, от университети и изследователски институти. Сред тях бяха известни професори и доценти, но и млади докторанти.
Над 12 000 ученици се очакваше да посетят Софийския фестивал на науката, където да имат възможността да се запознаят отблизо с дейността на учени и изследователи от България, както и от още десет държави от три континента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари