С тържествен марш, заупокойна молитва и заря-проверка в Пловдив отбелязаха бойния празник на Пловдивския гарнизон

С тържествен марш на представителни блокове на военни формирования от Пловдивския гарнизон, заупокойна молитва и тържествена заря-проверка на площад „Централен“ в Пловдив отбелязаха бойния празник на Пловдивския гарнизон.
Отбелязването на такива празници е пример за симбиоза между армия и народ, защото за нас е необходим споменът за славните победи на Българската войска, който сме длъжни да предаваме на следващите поколения, каза в словото си генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив.
Всички виждате, че предизвикателствата пред националната сигурност на страната ни се развиват изключително динамично. Убеден съм, че всички много добре разбирате колко е важна една силна и боеспособна армия за териториалната цялост независимостта, просперитета и уважението към страната ни, каза генералът. Той допълни, че и днес българският генерал, офицер, сержант и войник е готов да даде най-доброто от себе си за защита на Отечеството.
Генерал-майор Матеев припомни, че през 1926 г. тогавашният министър на войната със своя специална заповед, на основата на по-стара от 1915 г., заповядва бойните празници на гарнизоните на Българската войска. Датата 4 юли е обявена за боен празник на полковете от втора пехотна Тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Причината е, че по време на Междусъюзническа война в нощта на 3 срещу 4 юли 1913 г. полковете от втора пехотна Тракийска дивизия напълно разгромяват Тимошката дивизия при Криволак. Действията на двата пехотни пловдивски полка са еталон за водене на нощен бой и остават в учебниците на военна история, каза Матеев.
Празникът беше възстановен след близо 70-годишно забвение през 2016 година. Извличайки поука и пример, трябва да се учим от историята си, за да градим по-успешно настоящето си и гледаме още по-уверено в бъдещето си, каза ген. Матеев. 
На тържествата присъстваха народни представители от 50-ото Народно събрание, областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, кметът на града Костадин Димитров, архимандрит Максим, командири и началници на военни формирования, кметове на общини, стопански ръководители, председатели на военно-патриотични съюзи и родолюбиви организации. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. Празникът завърши с тържествена заря-проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари