С тържествен ритуал хасковлии отбелязаха Деня на Тракия

Рекламирай в beZpartien.bg

С тържествена церемония и празничен концерт Община Хасково отбеляза 111 години от превземането на „непревземаемата“ Одринска крепост през 1913 г. и Деня на Тракия в памет на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на свободна България. 
По традиция, своите цветя в знак на признателност жителите на южния град поднесоха пред паметника на Десети Родопски пехотен полк, начело с кмета на Хасково Станислав Дечев, общинското ръководство, заместник областния управител Митко Петров, представители на командването на Военно формирование 52 740 – Хасково, офицери от запаса и резерва.
С думи за мъченическата съдба на тракийските българи към хасковлии се обърна д-р Веселина Узунова от Регионален исторически музей. Тя цитира и писма на войници от Десети Родопски пехотен полк, които свидетелстват за твърдостта и героизма на българите в битката за Одрин. За ролята на Десети Родопски пехотен полк през паметните 1912-1913 години слово произнесе о.з. бригаден генерал Янко Янев – председател на Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса – Пловдив.
Със свои изпълнения, в честването се включиха Военният духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада, гайдарска школа, ансамбълът „Южняче“ и Народният оркестър при Община Хасково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *