С тържествена заря-проверка във Враца отбелязаха 148-ата година от подвига на Ботев и неговата чета

Стотици врачани и гости на града изпълниха тази вечер централния площад във Враца, за да участват в тържествената заря-проверка по повод 148-ата година от подвига на Ботев и неговата чета и в памет на загиналите за свободата на България. 
Пред паметника на Воеводата строй от военнослужещи от 10-и механизиран батальон – Враца, студенти от филиалите във Враца на Медицински университет – София и Великотърновския университет, и ученици от Средно училище „Христо Ботев“-Враца посрещнаха официалните лица. Да почетат героите, паднали за свободата на България, тук бяха президентът Румен Радев, министър-председателят Димитър Главчев, зам.-председателите на Народното събрание Росица Кирова и Кристиан Вигенин, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Врачанският митрополит Григорий – наместник-председател и на Българската православна църква, официални делегации от побратимени градове, лидери на партии, народни представители и др. 
Като домакин на събитието обръщение към присъстващите направи кметът на Враца Калин Каменов, който още в началото припомни словата на Ботев: „Големите хора вършат малките работи. Малките хора вършат големите работи“. Днес 148 години след  гибелта на Ботев и неговите четници, тези думи изказани от него продължават да бъдат актуални. И днес всеки от вас може да бъде онзи, който върши големите работи. Днес, когато врачани празнуваме своя празник, отбелязваме и празника на детето. В този ден се прекланяме и пред подвига на Ботев. Някак случайно може би за да ни подскаже, че днес повече от всякога трябва да обърнем сериозно внимание към децата. Дали сме онзи пример, който ги учи като малки хора да бъдат готови за големите дела?“, попита той.
В словото си президентът на България Румен Радев подчерта, че свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва.
Под звуците на Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски бяха споменати имената на героите, борили се за освобождението на България. Пред паметника на Христо Ботев бяха положени венци и цветя, след което зарята озари небето над Враца.
Преди зарята-проверка в голямата зала на Драматично-кукления театър бе представен и тържествен концерт. Участие взеха ансамбъл „Филип Кутев“, квартет „Армейска песен“, Симфониета – Враца, хор „Гена Димитрова“ – Плевен, певците Гуна Димитрова и Райко Кирилов, режисьор на спектакъла е арх.Пламен Мирянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари